1-O: com ens vam posar d’acord en un espai plural en el tema nacional?

Posted on Posted in Ciutat democràtica, Ciutat valenta, Comú de Lleida, Notícies and tagged , , .
A quatre anys del referèndum de l’1-O, des del comúdelleida hem volgut recordar quin va ser el nostre posicionament respecte el referèndum: a quins consensos vam ser capaces d’arribar en un espai municipal que aplegava, i segueix aplegant, diferents posicionaments relatius a la independència o no de Catalunya, però que va poder trobar punts d’acord.

Rellegits, la sensació és contradictòria. Es fa evident el pas del temps, amb tots els diferents factors que han anat marcint aquell esperit de mobilització popular que es va viure i les diferències que han anat esquerdant els blocs que es van conformar llavors. La situació és una altra. Però per altra part, els acords que vam construir llavors ens sembla que continuen tenint sentit, que podrien encara ser útils també en aquesta nova situació. En tot cas, aquí els teniu, si es vol com a proposta per ara, si es vol, com a lectura nostàlgica o, millor, com a lectura del passat per obrir nous debats i propostes de present.

El consens pre-referèndum

Abans de l’1-O, al juny del 2017, vam consensuar un posicionament sobre la convocatòria de referèndum que ja s’havia anunciat. Aquí podeu llegir el text que va servir per obrir el debat (reflexions sobre el referèndum), i aquí teniu el consens a què vam arribar, i que es va sotmetre a consulta dels membres del comú, obtenint un 80% de suport:

Al voltant d’aquest posicionament, podeu llegir també l’article d’opinió que vam publicar al Segre: El referèndum, més enllà dels dos bàndols

Després de l’1-O

Passat el referèndum, el 10 d’octubre vam fer una assemblea extraordinària per actualitzar el nostre posicionament a la vista del que havia passat i del que es veia venir. Després d’un debat intens, altre cop vam poder arribar a un posicionament consensuat entorn de sis punts:

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest