Ajuntament i Diputació han de reforçar les polítiques de memòria de la guerra

Posted on Posted in Ciutat democràtica, Comú de Lleida, Diputació, Notícies, Paeria and tagged , , .

La regidora del comúdelleida Elena Ferre ha traslladat a la Plataforma Lleida 1936 el suport del grup municipal a la seua proposta de crear un centre d’interpretació de la Guerra i la Postguerra a Lleida.

Aquest matí la regidora Elena Ferre ha mantingut una reunió amb la Plataforma Lleida 1936 en què han comentat les diverses propostes de recuperació de la memòria històrica sobre la Guerra i la dictadura. El comú ha traslladat el seu ple suport a la creació del centre d’interpretació de la Guerra Civil i la Postguerra que serveixi per explicar a les noves generacions l’episodi més traumàtic viscut per la nostra ciutat en el segle XX.

«Tenim un deute amb les generacions anteriors i un deure amb les posteriors per reconèixer el patiment viscut i per garantir el coneixement de la nostra història» ha manifestat la regidora Elena Ferre. «En aquests moments en què tornem a veure la guerra a Europa i el creixement dels autoritarismes, la memòria de la nostra història de guerra i feixisme ens ajuda a reflexionar i entendre el que suposa la deriva actual d’Europa», ha afegit.

Per això, el comúdelleida ha felicitat la feina de la Plataforma Lleida 1936, que dona continuïtat a les nombroses iniciatives de recuperació de la memòria històrica que hi ha hagut a Lleida. «La creació del centre d’interpretació de la guerra, afegida als diferents espais de memòria democràtica de la ciutat, serviria per reforçar la referencialitat de Lleida com a ciutat de memòria», ha assenyalat la regidora fent referència a espais com Memòria i Vida, que rememora el bombardeig del Liceu Escolar; les llambordes Stolpersteines que recorden els deportats als camps de concentració nazi, o l’escultura «Fita» també en homenatge als deportats.

La tasca pendent de la Diputació

En la reunió, la regidora i diputada Elena Ferre també ha tingut ocasió de comentar amb la Plataforma les propostes que En Comú Podem ha fet a la Diputació de Lleida per reforçar les polítiques de memòria democràtica. En aquest sentit, Elena Ferre ha lamentat que «en la liquidació dels comptes de 2021 hem vist com la Diputació no ha gastat ni un sol euro del 40.000 que s’havien pressupostat per a activitats del Memorial Democràtic». En Comú Podem va demanar explicacions sobre aquest fet en la darrera comissió de finances de la Diputació, celebrada el 7 de març.

La partida per activitats del Memorial Democràtic és una de les que es van incorporar al pressupost de 2021 a proposta d’En Comú Podem, i que van permetre una abstenció del grup al pressupost de l’any passat. «ERC i Junts ens han mostrat que no compleixen els seus compromisos, ni tant sols en una matèria com aquesta, la de la memòria democràtica, que se suposa que també forma part del seu projecte», ha explicat la regidora i diputada Elena Ferre.


Servicio Nacional de Regiones Devastadas y Reparaciones, El Canyeret de Lleida

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest