Debatem sobre salut i drets en la gestió de la pandèmia

Posted on Posted in Notícies and tagged , , .

Organitzem un debat el dijous 20 de gener per parlar de la gestió de la pandèmia. Us presentem el text que va obrir el debat, alguns enllaços per a la reflexió i les conclusions del debat.

Document per al debat

La discussió sobre el Passaport Covid i la seva obligatorietat constitueix l’enèsima representació de la tensió entre les llibertats individuals, els drets fonamentals i els límits en la intervenció reguladora de l’Estat. El debat seguretat-llibertat ja va ocupar la primera plana arran dels atemptats de l’Onze de Setembre. O potser amb l’excusa útil d’uns atemptats que només haurien d’ocupar el seu espai informatiu després de les morts diàries per gana, per malària o per pneumònia en una informació que oferís als problemes la dimensió real que els pertoca. Si introduïm en l’equació la privacitat, la conversió de les nostres dades personals en mercaderia en una tot just estrenada etapa del capitalisme, les alarmes es disparen.

Atesa la importància del tema, les discrepàncies que suscita i la velocitat amb què els fets s’esdevenen, sovint amb un mínim control, el Comúdelleida se sent interpel·lat i vol aportar la seva perspectiva, tant per tal de contribuir a la reflexió col·lectiva com pel que fa a les possibles implicacions concretes en la seva acció política institucional i ciutadana.

Així doncs, partint dels següents

PRINCIPIS:
  • Defensem una Ètica i uns principis polítics centrats en el Bé comú i en els drets de les Persones.

  • Ens comprometem amb una metodologia filla d’aquesta mateixa Ètica que posa com a eixos fonamentals la Participació, la Transparència i l’Eficiència.

  • Creiem en el valor de l’empoderament, de la capacitat de les persones per sentir-se al comandament de les seves vides, i en la necessitat d’impulsar les condicions que l’afavoreixin.

  • Creiem en el valor de la intervenció de l’Estat en tots els seus nivells com a força no exclusiva però fonamental i necessària en l’afavoriment i maximització d’aquestes condicions d’empoderament. L’Estat com a garant i estimulador de drets bàsics i igualitaris. Així hi creiem i ho defensem, i només així.

  • No admetem dreceres fora de control en l’acció governamental. Aquesta sempre ha d’estar limitada per les lleis i els controls parlamentaris i judicials, per més mecanismes d’urgència que es puguin establir.

… i FETS:
  • La Covid és una realitat que ha afectat la salut de moltes persones i ha trasbalsat la vida de la majoria. La Covid existeix i se l’ha de combatre.

  • A banda dels efectes directes sobre la salut, els necessaris intents de contenció en forma d’aïllaments i confinaments també condueixen a la paralització de l’activitat econòmica i, en conseqüència, a estralls en la realitat quotidiana de tantes persones que esgoten estalvis i ajuts fins a enfrontar-se, en molts casos per primer cop, amb el rostre de la pobresa.

  • Els tractaments i vacunes no garanteixen immunitat, però s’han demostrat eficients en el control de la pandèmia, en el seu grau de transmissió i en la seva capacitat de conduir a complicacions greus i fins i tot a la mort. Ni les vacunes ni els tractaments són perfectes i infal·libles, i cal seguir progressant en la investigació, però marquen una diferència substancial imprescindible per fer front a la Covid.

… defensem les següents REFLEXIONS I PROPOSTES:
  • Cal aproximar-se al Passaport Covid com un mecanisme vàlid de lluita contra la transmissió de la Covid i contra les seves complicacions, especialment en aquells entorns en què altres mesures (màscara, distància, aire lliure) no són factibles.

  • Només l’excepcionalitat de la situació i la gravetat de la malaltia fan defensable un control com el que s’està instaurant.

  • El Passaport Covid, com qualsevol altra novetat executiva, ha d’estar sotmès al control del poder legislatiu i del poder judicial.

  • Desaprovem de manera radical l’ús de passaports, tocs de queda o confinaments generalitzats com a recurs de control de l’ordre públic.

  • Defensem que en el moment que no es vegi de manera clara que els beneficis superen els inconvenients, la mesura ha de decaure. La seva durada hauria de ser determinada a partir d’informes epidemiològics clars, d’informes sobre noves variants, d’informes sobre l’eficàcia de noves vacunes i nous tractaments.

  • Considerem el Passaport Covid, sempre sota aquests criteris d’oportunitat i control, una mesura que no lesiona drets de manera arbitrària, sinó que permet el manteniment de moltes activitats econòmiques i al mateix temps permet l’accés de la ciutadania a aquestes activitats.

  • Estem en contra del pas d’aquest caràcter condicionant a l’obligatorietat, però som conscients que les recomanacions dels experts poden conduir que el nivell de condicionants s’apropi molt a l’obligatorietat. En tot cas, cada persona haurà d’avaluar els pros i contres tal i com ja ha passat amb l’increment de vacunacions per poder accedir a les activitats de restauració i lleure.

  • Demanem que es garanteixi que la validació del Passaport Covid no deixi constància de manera personal sobre la ubicació en què ha estat obtinguda. Altra cosa és que es faci campanya perquè les persones permetin aquest control per poder així millorar el seguiment de les cadenes de contagis, especialment quan entra una variant nova i encara no hi ha transmissió comunitària.

  • Considerem que, si més no en l’àmbit públic, les institucions haurien de facilitar l’accés a tests ràpids en els accessos als equipaments i a les activitats que convoquin per tal que tothom pugui accedir-hi amb independència del seu estat vacunal. Defensem que així ho faci en concret l’Ajuntament de Lleida, àmbit natural de l’actuació del Comú de Lleida.

  • Proposem també, malgrat l’aparent abundància i potser saturació informativa, la creació des de l’Ajuntament d’un punt físic d’informació sobre la Covid, degudament publicitat, on lleidatanes i lleidatans puguin trobar de manera propera acolliment i informació vàlida i actualitzada sobre la malaltia i de manera especial sobre la seva afectació, conseqüències i actuacions en curs a la ciutat de Lleida.

Alguns enllaços d’interès per a la reflexió:

“No podemos estar toda la vida testando a todo el mundo por mocos o décimas”

Hacia el fin de la excepcionalidad

Drets, salut i sobiranies

Comunicat de LAB: el certificado COVID se está utilizando para encubrir la mala gestión de los gobiernos

Las comunidades lo apuestan todo al pasaporte covid sin reforzar la sanidad

Per què recomanem vacunar els nens enfront la Covid-19?

 

Conclusions del debat

Salut i drets en la gestió de la pandèmia: conclusions del plenari de debat

 

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest