El Comú denuncia que la principal inversió per al 2016 és un favor a una empresa privada que ens costarà 1,2 milions

Posted on Posted in Notícies, Paeria and tagged , , , , .

El Comú denuncia que la principal inversió que preveu l’equip de govern del PSC en els pressupostos 2016 és una ajuda directa que en cap cas hauria d’assumir la Paeria, sinó que correspondria als promotors que han projectat una gran zona comercial de més de 50.000 metres quadrats a la zona d’expansió de Torre Salses (SUR 42).
L’alcalde Àngel Ros vol destinar 1,2 milions d’euros de diner públic a la construcció d’un vial per donar accés directe a aquesta zona des de la Nacional II, afavorint la consultora immobiliària Larry Smith, que posa com a condició que l’ajuntament assumeixi aquest cost per emprendre un projecte amb 8 superfícies mitjanes i grans. En cap cas correspondria a la Paeria assumir una part tant desproporcionada de la inversió, sinó que haurien de ser els promotors, en tant que beneficiaris directes, els que haurien de ser els principals finançadors d’aquest vial. Malgrat que necessiten el vial per connectar el seu complex amb el centre de la ciutat, en els comptes municipals de 2016 Larry Smith només sufraga 1 milió dels 2,2 amb que es pressuposta aquesta infraestructura. La construcció del vial hauria de ser un càrrega urbanística que haurien d’assumir com a part dels costos de construcció del centre comercial.

Proposta Sur 42

La zona comercial de més de 50.000 metres quadrats s’ubica a la zona d’expansió de Torre Salses (SUR 42)


Preguntem al sr. Ros: darrera aquesta inversió hi ha més interessos que el merament públic?

L’equip de govern dóna el vist-i-plau i finança aquest vial amb opacitat, sense que hi hagi cap projecte ni avantprojecte, posant tota la pressa del món a una inversió d’obra privada mentre tantes inversions urgents de caràcter social romanen al calaix. La improvisació és tal que el grup municipal del Comú va rebre l’annex d’inversions 2016 el passat 19 de novembre, amb menys d’una setmana de marge respecte al ple de pressupostos. Es treuen de la màniga, com a principal obra “pública” en el proper any, una inversió que res té de servei públic. “El Comú demana que s’aparqui qualsevol obra pública que no sigui indispensable. Considerem un despropòsit que, amb tanta urgència social no resolta, l’equip de govern destini gairebé 8 milions d’euros a obra a través del capítol d’inversions, amb una inversió estrella que representa un favor a una empresa privada”, valora el regidor del Comú Sergi Talamonte. Preguntem al sr. Ros si, amb les presses, s’han saltat passos cabdals com el preceptiu estudi de mobilitat d’aquesta nova superfície comercial que garanteixi l’accessibilitat i que no hi haurà problemes de trànsit en els accessos.
Torre Salses te carrers i voreres des de 2008, però ni un sol habitatge

Torre Salses té carrers i voreres des de 2008, però ni un sol habitatge


Una operació sense model comercial que posa en perill el petit i mitjà comerç
L’operació pot tenir greus conseqüències per al teixit comercial de la ciutat ja que alimenta la construcció d’un primer sector comercial allunyat del centre en una àrea encara no consolidada, que forma part de la perifèria urbana i que, per tant, pot crear una nova polaritat comercial. Si han d’entrar nous operadors comercials de mitjanes superfícies a la ciutat convé definir un model comercial que no enfonsi el petit i mitjà comerç de la nostra ciutat.
La zona d’expansió de Torre Salses va ser urbanitzada amb carrers i voreres des del 2008, però està deserta, malgrat ser considerada trama urbana consolidada. Segons informacions publicades a premsa, el projecte de la consultora immobiliària Larry Smith assegura incloure la construcció de 1433 habitatges. ¿Quines garanties hi ha per pensar que no es tornarà a reproduir, per exemple, el que ha passat a Copa d’Or, on el planejament de pisos s’aparca amb canvis en el planejament urbanístic -any rera any- en benefici de la construcció de centres comercials, desvirtuant així la trama urbana consolidada i carregant-se el comerç de la ciutat?

El precedent de la Corunya: un projecte idèntic que va acabar sucumbint
Més enllà de la nul·la dimensió pública i del mal que aquesta operació farà al comerç local, la viabilitat d’aquest macroprojecte queda en entredit mirant l’exemple recent, on el mateix grup inversor va impulsar un centre similar -Dolce Vita, de 62.000 metres quadrats- que va tancar les portes fa menys de 2 anys en una ciutat que gairebé dobla la població de Lleida.

El centre comercial Dolce Vita, molt similar al que es projecta a Lleida, va tancar no fa ni dos anys

El centre comercial Dolce Vita, molt similar al que es projecta a Lleida, va tancar no fa ni dos anys


Fem una crida a la resta de grups polítics perquè apostin per eliminar dels comptes públics tota inversió que alimenti projectes privats, demanant-los el vot favorable a l’esmena 11 del Comú, que ha presentat 55 esmenes a la proposta de pressupostos 2016.
 

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest