El govern assumeix la nostra proposta per a la contractació de la neteja i manteniment dels edificis municipals

Posted on Posted in Ciutat democràtica, Ciutat valenta, Comú de Lleida, Notícies, Paeria and tagged , .

El contracte es dividirà en dos, separant el servei de neteja del de manteniment, i les dues licitacions es faran per lots, per facilitar la concurrència de petites i mitjanes empreses així com la reserva per a centres especials de treball, després que el govern hagi assumit la proposta de resolució del comúdelleida en la comissió d’economia d’aquest matí.

«L’objectiu de la proposta és millorar la relació qualitat-preu en la prestació del servei, així com fer una contractació més responsable en termes de promoció de la igualtat d’oportunitats per a les empreses que vulguin optar al contracte, de promoció de la inserció laboral, i promoció de millors condicions ambientals, laborals i socials», ha explicat Laura Bergés. «El comú torna a ser clau per a que el govern avanci realment en els compromisos que havia adquirit en matèria de millora de la gestió de serveis públics», ha afegit.

Les condicions per a la nova contractació

Amb la convocatòria de licitacions diferenciades per als serveis de neteja i de manteniment dels edificis municipals, es facilitarà la participació en els processos d’adjudicació de les empreses de cadascun d’aquests àmbits, i es reduirà el nivell de subcontractació que ara caracteritza la prestació dels servei.

La divisió en lots de tots dos contractes també reforça les oportunitats de les pimes d’accedir a una part dels prop de cinc milions d’euros anuals que l’ajuntament destina a neteja i manteniment d’edificis propis, i pot millorar les condicions de preu per al consistori a l’incrementar-se la competència.

La proposta del comú passa també per reforçar les clàusules laborals, socials i ambientals dels contractes, amb especial atenció a la inserció laboral de persones en situació d’exclusió social i amb discapacitats. En aquest sentit es preveu la reserva d’almenys un lot del contracte de neteja per a centres especials de treball.

El comú, clau per reformar el sistema d’externalitzacions dels serveis públics

«En matèria de gestió dels serveis públics, estem veien que Junts no està per canviar el model d’externalitzacions ineficients heretat del PSC i que ERC no està plantejant alternatives per iniciativa pròpia. Els canvis que hi ha hagut els ha impulsat el comú», ha valorat Laura Bergés.

En aquest sentit ha recordat que per a la zona blava, el regidor de mobilitat preveia una nova licitació del contracte, i va ser la pressió del llavors regidor de govern, Sergi Talamonte, i els estudis que va encomanar des de l’EMU els que van decantar la decisió dels govern cap a la municipalització.

Dins de govern, el comú també va ser responsable d’un estalvi de més de 250.000 euros en el contracte de jardineria, que es van poder destinar a noves plantacions d’arbres, gràcies a les tasques de control de la prestació del servei. També va promoure un nou contracte al 2020 amb clàusules socials i ambientals reforçades que van permetre la contractació de 34 persones en risc d’exclusió.

En el cas del servei d’autobusos, els estudis per a la municipalització també s’han posat en marxa a proposta del comúdelleida amb la moció aprovada al març del 2022.

I ara es modificarà el que és el quart contracte de serveis més costós de la Paeria, només per darrera darrera dels que té amb Ilnet, Aqualia i Moventis. Clanser va facturar a la Paeria 4,8 milions d’euros al 2022 pels serveis de neteja i manteniment dels edificis municipals.

 

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest