La dinamització dels centres sénior municipals, un projecte fet d’esquena al Consell de la Gent Gran

Posted on Posted in Ciutat amable, Comú de Lleida, Notícies, Paeria and tagged , , , , .

El comúdelleida demana al govern que tingui en compte el la Comissió de la Gent Gran per definir el model de dinamització dels centres sènior, que el govern té previst licitar properament. Des del comúdelleida no compartim el tipus de servei i menys encara el model d’externalització triat.

El comúdelleida ha traslladat al govern la disconformitat amb el plec de clàusules previst per al servei de dinamització dels centres sènior perquè no ha tingut en compte la comissió de la Gent Gran, integrada en el Consell de Benestar i Acció Social, i perquè no comparteix ni la definició del propi servei ni el model d’externalització triat.

El govern no compta amb el consell de la gent gran per codefinir les polítiques de gent gran

En la comissió informativa, on el govern ha donat compte del plec de clàusules per a la contractació d’aquest servei a la gent gran, el comúdelleida li ha preguntat al govern perquè no va explicar a la comissió de la Gent Gran celebrada ahir l’avaluació i els plans per a la nova contractació del servei de dinamització dels centres sénior.

«No entenem per a què serveix realment el consell de la gent gran, ni quin és el concepte de govern obert que té aquest govern, si la principal despesa vinculada a gent gran de l’Ajuntament ni tan sols s’ha mencionat, ja no diguem treballat, en aquest espai participatiu», ha explicat la regidora del comúdelleida, Elena Ferre.

«El consell de la gent gran hauria de servir, precisament, per obrir el debat i codefinir les polítiques de gent gran comptant amb la participació de les persones que participen en aquest espai sectorial», ha afegit.

Un servei amb una baixa especialització

Per altra part, el comú no comparteix tampoc el model d’externalització d’aquest servei, que es fa amb un contracte sense clàusules socials ni laborals i amb una molt baixa exigència respecte l’especialització del personal en atenció a la gent gran.

Les tasques que s’encarreguen en aquest contracte barregen funcions de molt baixa especialització, com obrir i tancar els centres, amb funcions que, per al comú, requeririen un personal més especialitzat, com l’organització d’activitats adients que estimulin la creativitat i les capacitats cognitives i psicosocials de la gent gran, així com la detecció de problemes de riscos i vulnerabilitat dels usuaris d’aquests centres sèniors. La categoria laboral que es demana per a aquest conjunt de tasques és la d’animador/a sociocultural, i l’experiència i formació específiques en atenció a la gent gran tenen una puntuació molt baixa, quinze sobre cent, en el total de la valoració de les ofertes que es rebin.

«Des de govern es justifica aquest contracte per la voluntat de professionalitzar l’atenció a la gent gran, però després veiem que la definició de tasques i els criteris de valoració és poc exigent en aquesta professionalització», ha explicat l’Elena Ferre.

El govern torna a oblidar les clàusules socials i laborals

Respecte de les clàusules del contracte, el comúdelleida considera que hi falten clàusules laborals i socials que reforcin polítiques d’ocupació de qualitat i d’igualtat de gènere, que s’haurien pogut incloure per la naturalesa d’aquest contracte.

«Un altre cop, trobem que per una banda el govern està en procés d’actualització del a guia de la contractació, mentre que en cada contracte nou que proposa s’oblida del ventall d’opcions que hi ha per una contractació més responsable socialment i laboralment», ha conclòs la regidora del comúdelleida.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest