Llei 24/2015: les grans paraules a la Paeria han d’anar acompanyades de fets, després de 9 mesos sense fer res

Posted on Posted in Notícies, Paeria and tagged , , .

Després que els grups municipals hàgim acordat una declaració institucional contra el recurs del TC a la Llei 24/2015, des del Comú de Lleida exigim que les paraules vagin acompanyades de fets, de polítiques concretes que es podrien haver fet i no s’han portat a terme.
Ni s’ha garantit els subministraments bàsics a les famílies de Lleida en risc, ni s’ha obligat les empreses subministradores a concedir ajuts a fons perdut a les persones en risc d’exclusió ni s’ha exigit a les companyies que abans de fer un tall parlin amb serveis socials. La Paeria ha desaprofitat l’instrument que representa la Llei 24/2015 i ha menystingut les 2 propostes de resolució presentades pel Comú (a l’octubre de 2015 i al març de 2016) sense  permetre ni tan sols que es votessin. Com a resultat de la inacció de l’ajuntament, en 9 mesos de vigència de la llei de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica no s’ha signat cap conveni amb cap empresa subministradora i els treballadors socials no disposen de protocol davant talls de subministrament, alhora que l’equip de govern es nega a retre comptes de les mesures endegades malgrat la petició reiterada del Comú en Comissió Informativa. Potser perquè no s’ha fet res? Per què no s’ha impulsat una ordenança, taxa o reglament per imposar sancions a qui talli subministraments sense notificar-ho a la Paeria, com han fet tants municipis?
La Paeria argumenta que ha destinat en ajuts d’urgència 61.800 euros a persones afectades per pobresa energètica i 159.152 a afectats per problemes d’habitatge. Volem remarcar que aquesta despesa ens sembla necessària i fins i tot insuficient, però que, en tot cas, res té a veure amb el marc legal que estableix la Llei 24/2015. No es tracta de donar ajuts, cal implementar totes les mesures per garantir de forma efectiva els drets reconeguts a la llei.

Junta de portaveus per tractar sobre la situació de la Llei 24/2015

Junta de portaveus per tractar sobre la situació de la Llei 24/2015


La Paeria, doncs, no ha donat compliment al nou marc legal que permetia començar a pal·liar la situació que viuen més de 5.000 famílies de Lleida amb problemes greus de pobresa energètica. Ni ha fet un sol pas per aturar els desnonaments, ni tan sols per aplicar sense matisos la taxa per tenir pisos buits, en una ciutat on els bancs són propietaris de 1.200 habitatges buits, i no s’ha activat la mesa de l’habitatge per fer la necessària coordinació amb entitats sectorials.
Des d’aquesta inacció, ens sembla que el que necessiten les víctimes de la pobresa energètica i l’emergència habitacional a Lleida no són grans discursos, ni que les administracions es passin la pilota de la responsabilitat, sinó que cal urgentment voluntat política que no hem vist en aquest equip de govern ni avui ni en els mesos de vigència de la Llei 24/2015. Per si tenien la temptació d’abandonar la lluita contra la pobresa energètica, recordem a l’equip de govern que el TC no ha tocat l’article que hi fa referència.
És preocupant la inacció de la Paeria davant una emergència social. És preocupant que el govern de l’estat, a través del TC, tombi alguns dels escassos mecanismes de protecció per a les persones que estan patint amb més virulència les conseqüències d’aquesta estafa anomenada crisi. I no queda exempt de responsabilitat el govern català, que amb la seua inacció no ha consolidat la legislació catalana davant una legislació estatal incomplerta i que dóna eines ben escasses per combatre l’emergència social.
Pobresa energètica Imatge de Nicolas de Camaret a Flickr

Imatge de Nicolas de Camaret a Flickr


Els ajuntaments, peces clau per pal·liar la pobresa energètica
“Hem desaprofitat fins ara un instrument d’acció transversal perquè els ajuntaments puguin afrontar de forma efectiva i sense excuses legals l’emergència que ens ocupa en l’àmbit de la pobresa energètica, i ara tornem al territori de les excuses, propi de qui no té voluntat política per fer front a l’emergència social” resumeix el regidor del Comú Sergi Talamonte.
Com ens vam comprometre en el nostre programa i al pla de xoc (pàg 8) cap llar a Lleida ha de patir pobresa energètica, cap llar s’ha de quedar sense cobrir les despeses energètiques i d’aigua per a aconseguir un confort a casa.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest