Quatre anys de treball per al bé comú

Posted on Posted in Comú de Lleida, Comuns, Paeria and tagged , .

Al maig del 2015, l’agrupació d’electors del Comúdelleida entrava a la Paeria amb 3.787 vots i 2 regidors de 27. L’objectiu del Comúdelleida era provocar un canvi en un govern de la ciutat anquilosat després de 40 anys de PSC. Ben aviat, tot i el pluralisme que va resultar de les urnes, vam veure com els “socialistes”, amb la majoria absoluta perduda, triaven com a socis preferents C’s i PP per a que res no canviés.

Per això, des del Comúdelleida en aquests quatre anys ens hem centrat en denunciar les polítiques que reforçaven privilegis i desatenien necessitats, en posar llum sobre les polítiques a millorar, i en fer propostes que mostressin alternatives viables.

Hem treballat molt en oferir informació a la ciutadania sobre les coses que no es fan bé, amb especial atenció a com es gasten els nostres impostos, que estan entre els més alts de tots els municipis de Catalunya. Hem presentat informes sobre el malbaratament de recursos amb despeses poc justificables que, de mica en mica, buiden la pica. I hem denunciat totes aquelles accions on hem vist indicis de corrupció i tractes de favor. La nostra acció de control, de denúncia i d’informació pública, junt amb la d’altres grups de l’oposició, ha fet que es reduïssin algunes despeses supèrflues i es milloressin alguns procediments, tot i que queda molt camí a recórrer.

Hem acompanyat sempre la crítica amb propostes, encara que des de l’equip de govern no se’ns hagi volgut escoltar o no s’hagi volgut reconèixer. Propostes centrades en la gent, i en les que hem tingut especial cura de fer plantejaments realistes, tenint en compte els costos i l’impacte d’allò que hem proposat.

Hem presentat uns pressupostos municipals alternatius en què plantegem una reforma en profunditat de la fiscalitat municipal per fer-la més justa, tot garantint els ingressos necessaris. Lleida no té per què ser la ciutat catalana amb un dels IBI més alts per a la majoria de la ciutadania, mentre és alhora una de les que té impostos més baixos per a les grans empreses.
Es pot transformar també com ens gastem aquests diners. Amb més austeritat en despeses protocol·làries i que beneficien a uns pocs i amb més rigor en el control de la gestió dels serveis públics.

Hem fet propostes per millorar les condicions de vida i salut a la ciutat, en l’àmbit del transport, l’urbanisme, el model comercial o l’atenció a les particularitats i potencialitats de l’Horta. Hem treballat per incentivar i fer més efectiva la participació ciutadana en els assumptes col·lectius. Hem fet propostes i seguiment de l’acció municipal per transitar cap a una contractació pública que garanteixi la igualtat d’oportunitats, també per a les petites i mitjanes empreses. I que impulsi la necessària transformació econòmica i ecològica a través de criteris de foment de l’economia cooperativa, social i solidària, de reducció de la petjada ecològica, de lluita contra el frau fiscal i l’evasió d’impostos i de garantia de condicions laborals justes.

Hem patejat la ciutat, ens hem trobat amb el seu teixit associatiu i empresarial, amb els veïns i veïnes, per escoltar-los i per oferir-los informació sobre la política i la gestió municipal i com els afecta. Hem après i hem crescut, ens hem il·lusionat i a voltes també decebut amb les resistències a acceptar canvis per millorar la vida de la gent comú davant dels interessos creats i les inèrcies sovint mediocres. En definitiva, arribem a final del mandat amb satisfacció per la feina feta, sumant més gent i organitzacions al projecte comú, al que s’han sumat Podem i Catalunya en Comú. I seguim amb les ganes intactes de ser més i més fortes per poder transformar la Paeria en favor d’una Lleida per a la gent comú.

Laura Bergés (membre del Comú de Lleida)

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest