Comunicat del Comú de Lleida sobre les conseqüències del confinament perimetral al Segrià

Posted on Posted in Comú de Lleida, Paeria and tagged .

Des del Comú de Lleida exigim un relat de defensa ferma de la ciutat, on més enllà de les sigles polítiques de cadascú ens centrem en la defensa inqüestionable dels drets dels lleidatans i lleidatanes. La gravetat de la situació, la falta de competències per fer-hi front i les omissions de totes les administracions ens obliguen a ser inequívocament exigents amb la Generalitat i l’Estat. Reclamem un major lideratge de l’ajuntament en la gestió de la crisi, exigint totes les actuacions necessàries per part de l’administració que n’ostenti les competències, algunes de les quals enumerem:

  1. La tensió que pateix el sistema sanitari, i de la qual ja alerten els sindicats i la Marea Blanca, requereix una actuació urgent perquè Salut aporti tots els recursos humans necessaris i reforci primària més enllà del que avui s’ha anunciat, millori el treball d’entorn i comunitari, ampliant el nombre d’epidemiòlegs de camp i els controls a empreses.
  2. Urgeix també millorar la coordinació del treball que es fa en serveis socials amb Salut i reforçar els recursos econòmics, personals i de coordinació en l’àmbit dels serveis socials. En aquest sentit, cal donar suport a les entitats del tercer sector que estan fent una feina cabdal en l’atenció social, així com treballar amb les associacions de veïns dels barris més afectats per la crisi social i sanitària per afrontar els problemes des de la col·laboració i el suport institucional.
  3. També cal tenir tota la informació i dedicar tots els recursos necessaris a les residències per a la gent gran. Tot i que s’ha informat que s’incrementa el suport a les residències, les xifres que tenim fins al moment mostren que aquest suport és encara clarament insuficient.
  4. Compartim des del nostre grup municipal la sensació de desinformació que també està manifestant la ciutadania, i per pal·liar-ho exigim transparència. La constitució del PROCICAT a Lleida, encara que arriba tard, ha de permetre que es facilitin totes les dades disponibles a l’equip de govern i fer públiques totes les dades d’afectació detallades que no comprometin la privacitat, a través dels espais de comunicació de la Paeria.
  5. La no informació augmenta la incertesa i l’angoixa, i alimenta encara més els discursos racistes i xenòfobs. Cal disposar d’informació detallada de contagis, per barris, per edats i grups per poder actuar amb rigor i eficiència. Malgrat la poca capacitat competencial que pot tenir l’alcalde en aquest àmbit, és moment d’anar a màxims per prendre totes aquelles mesures en l’àmbit municipal que ajudin a aplanar la corba.
  6. Cal frenar la culpabilització de la ciutadania, que no respon a l’actitud responsable de la immensa part de la població. Les explicacions dels brots són diverses, i en aquest sentit cal adoptar les mesures necessàries per garantir el compliment de la normativa i dels protocols existents a les explotacions agràries, cooperatives i escorxadors.
  7. Cal també exigir a l’estat les mesures específiques per donar cobertura al sector agrari i ramader, amb la regularització de les persones en situació administrativa irregular, la cobertura de renda mínima als treballadors del camp sense feina i un reconeixement de les baixes laborals per malaltia. Des del nostre espai polític fa mesos que hem traslladat aquestes demandes al govern espanyol, i esperem que també ho faci així la subdelegació del govern a Lleida
  8. L’afectació en el teixit econòmic serà enorme, per això donem suport a la demanda que ha fet l’alcalde a la Generalitat i l’Estat de línies d’ajuts directes per al Segrià, per atendre les situacions que pateixen les petites i mitjanes empreses i els autònoms a la nostra comarca, igual que en el seu dia es va fer amb la Conca d’Òdena.

Finalment el nostre grup municipal mostra el seu suport a la Síndica de Greuges de Lleida que avui ha fet arribar una queixa al seu homòleg a Catalunya en defensa dels drets de la ciutadania demanant reforç urgent de la sanitat pública del Segrià, línia directa d’ajuts per al nostre teixit empresarial i social i exigint a la Generalitat que justifiqui amb dades i transparència el confinament perimetral decretat dissabte.

Plenari Comú de Lleida sobre el confinament perimetral del Segrià

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest