Considerem que la proposta del govern, de rebaixa de l’IBI, mentre s’augmenta gairebé el 6% la resta de taxes, té un component populista.

Posted on Posted in Ciutat capdavantera, Ciutat per treballar, Ciutat per viure, Comú de Lleida and tagged , , , .

El govern vol marcar perfil anunciant una rebaixa, encara que el resultat final de la seua proposta és un increment de la pressió fiscal.

Entenem que davant l’increment de l’IPC continuat en els darrers anys, s’hagi de fer una actualització de les taxes per garantir la sostenibilitat de l’acció municipal, però qüestionem els percentatges que s’apliquen a les diferents taxes i trobem a faltar elements que introdueixin una major progressivitat, una major justícia fiscal.

Algunes propostes en ordenances fiscals, que nosaltres li hem fet al govern van en aquesta línia, com l’increment de la taxació dels alts valors cadastrals no residencials, o la millora de les bonificacions a les persones amb menys renda o a les entitats amb finalitats socials.

Lamentem que el govern no es plantegi aprofitar al màxim les possibilitats de la nova Llei de l’Habitatge pel que fa a l’aplicació de recàrrecs als pisos buits de grans tenidors. A Lleida tenim un mercat de l’habitatge tensionat, amb dificultats d’accés a l’habitatge i dificultat per fer front als costos de l’habitatge per a una gran part de la població, i per això no entenem la falta d’ambició del govern en les polítiques per mobilitzar els pisos buits.

Tampoc no entenem que es rebaixin les bonificacions per instal·lació de fotovoltaiques, o que s’ajorni un cop més l’aplicació del recàrrec per no participació en el porta a porta, quan precisament necessitem tots els instruments per accelerar la transició ecològica.

Per altra part, demanarem al govern els informes pertinents per a que l’any que ve puguem revisar les taxes a les empreses subministradores d’energia i al comerç electrònic, per seguir avançant en una fiscalitat més justa, que cobri el que toca a aquestes grans empreses, en favor d’alleugerir la pressió sobre les famílies i petit comerç.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest