Demanem accions davant el creixement del nombre d’arbres morts i secs

Posted on Posted in Ciutat amable, Ciutat per viure, Comú de Lleida, Notícies, Paeria and tagged , , , , .

El comúdelleida ha presentat una proposta de resolució amb diverses mesures per millorar el reg i manteniment de l’arbrat de la ciutat, afectat per les altes temperatures de la primavera i l’estiu, i reclama més exigència a les companyies de jardineria en el compliment dels contractes.

«Davant de la crisi climàtica, hem d’assegurar el creixement òptim dels arbres per tenir carrers ombrejats, i per això cal incrementar el rec i garantir el manteniment», ha explicat el regidor Sergi Talamonte, que ha lamentat que estigui augmentant el nombre d’arbres morts o amb un creixement deficient.

En els últims mesos han mort diversos arbres plantats en els darrers dos anys, com els del carrer Camp de Mart al davant de la subdelegació de la Generalitat, alguns exemplars de Av Barcelona a Cappont, Plaça Sant Pere al Secà o a les mitjanes de Passeig de Ronda, entre d’altres. També es produeix un dèficit de manteniment de les plantacions d’arbustives en diferent places de la ciutat, com per exemple la Plaça Campoamor de Pardinyes.

Augmentar i millorar el sistema de rec

Molts dels arbres plantats en el darrer any es troben amb un important estrès hídric o al límit de la seua supervivència, i per això el comúdelleida proposa incrementar el rec i millorar les instal·lacions.

En aquest sentit, el grup municipal planteja doblar l’aportació de reg amb cuba durant el mesos de juliol, agost i setembre en les plantacions que ho requereixen. També proposa que s’estableixi un calendari de reparacions i instal·lacions de sistemes de reg gota a gota a tots els carres de la ciutat on encara no es disposa d’aquesta modalitat de reg en arbres d’alineació de vorera, per tal de potenciar-ne el creixement foliar i assegurar la bona salut.

«El reg no només ha de garantir que els arbres no morin, sinó que ha de ser suficient per garantir-ne el creixement i que es puguin desenvolupar copes frondoses i amples», ha valorat Sergi Talamonte.

Més control i exigència a les companyies de jardineria

La resolució del grup municipal proposa un millor seguiment i més exigència a les companyies de jardineria per complir amb els compromisos contractuals. «L’ajuntament ha de supervisar millor les tasques de manteniment de les zones verdes i arbrat de la ciutat, per certificar les tasques de les companyies i exigir la reposició dels arbres morts per falta de reg o mala praxi en el manteniment», ha explicat Sergi Talamonte.

Durant l’etapa del comúdelleida al front de la regidoria de transició ecològica, l’esforç de supervisió de les tasques de jardineria va permetre reclamar a la companyia la reposició de 438 arbres morts, per valor de 148.843 euros. A més, el control de les tasques de manteniment també va permetre detectar tasques no realitzades per la companyia, rebaixant per tant la factura del contracte, cosa que va permetre finançar fins a 500 nous arbres més, arribant a gairebé un miler d’arbres plantats al 2019-20.

En aquesta línia, la proposta de resolució presentada pel comúdelleida inclou dos punts per exigir a les companyies un bon manteniment del reg en les zones arbustives en parterres i places, així com la reposició dels arbres morts per falta de rec o mala praxi. Així mateix, proposa contractar un servei de seguiment i supervisió de les tasques de manteniment de les zones verdes i arbrat per poder certificar o rebutjar amb informes setmanals les tasques realitzades per les empreses de jardineria.

Arbres secs al carrer Camp de Mart

Parterre amb plantes arbustives mortes a la Plaça Campoamor

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest