El Comú de Lleida, amb Ahora Madrid davant la política d’asfíxia financera aplicada pel govern central cap a ajuntaments i CCAA

Posted on Posted in Comuns, Notícies and tagged , , , , .

El Govern de Rajoy, a través del Ministeri d’Hisenda de Montoro, pretén imposar una retallada de 238 milions a l’Ajuntament de Madrid, malgrat registrar superàvit el 2016 i ser una de les institucions que més van reduir el seu deute l’any passat. Aquesta retallada, emparada en la reforma exprés de l’art. 135 i en la coneguda “regla de despesa”, que obliga a anticipar el pagament dels deutes dels bancs abans que a invertir en despesa social, suposa un nou atac als municipis, especialment aquells que fan polítiques diferents a les del Partit Popular, com a Madrid després de 26 anys de privatitzacions i endeutament.
El Comú de Lleida dóna tot el suport al Govern de Ahora Madrid davant la política d’asfíxia financera aplicada pel govern central cap a ajuntaments i Comunitats Autònomes
Quina lògica té obligar a pagar deute anticipat quan ja has reduït dràsticament el teu deute pendent, aconsegueixes superàvit i segueixes tenint necessitats socials?
L’única lògica a la qual pot respondre aquesta imposició és la de l’agenda neoliberal portada pel Govern i la Troika en els últims anys. Una lògica que insisteix a beneficiar el sistema financer per sobre de la ciutadania. Una lògica d’austeritat enfront de la inversió pública, la despesa social i la creació d’ocupació. Una lògica que els municipis, l’administració pública més propera a la ciutadania, ha de combatre per recuperar la sobirania municipal que el Ministeri d’Hisenda ens ha arrabassat, ja que l’autonomia municipal, constitucionalment protegida no es respecta.
El sostre de despesa imposat és un límit totalment arbitrari, basat en criteris ideològics neoliberals de reducció del sector públic, i que impedeix tractar amb equitat a totes les administracions locals, ja que la despesa que necessita cada municipi no es pot calcular únicament amb criteris econòmics ni és la mateixa a tot arreu. El Ministeri, amb Montoro al capdavant, empra el deute com a dispositiu de control sobre els municipis, com a arma de xantatge en complicitat amb la banca. Quan són precisament els municipis els que més han contribuït a reduir el deute d’aquest país, generat per la corrupció i el malbaratament, és a ells als que imposa una major contenció de la despesa. En 2016, les corporacions locals van ser les úniques administracions públiques que van aconseguir superàvit (més 7.000 milions d’euros, segons la FEMP) i són precisament elles les més maltractades per aquest Govern. L’Ajuntament de Madrid és un exemple paradigmàtic.
La setmana passada, el ministre d’Hisenda Cristóbal Montoro va enviar una carta a l’Ajuntament de Madrid demanant el compromís d’immobilitzar 238 milions d’euros. Aquesta quantitat correspon als diners que ha sobrepassat el sostre de despesa imposat per la Llei Montoro i que l’Ajuntament de Madrid ha gastat, després de disminuir considerablement el deute de la ciutat i de reduir dràsticament el temps de pagament de les seves factures, així com augmentar una 26% la despesa social i la inversió pública i registrar superàvit. Madrid ha disminuït el deute i tot i així és fustigada i castigada a seguir amortitzant més deute anticipat, quan les seves prioritats i necessitats són unes altres.
Són molts els municipis i comunitats autònomes que han superat el seu sostre de despesa, per no parlar del continu incompliment del sostre de dèficit pel mateix Montoro imposat per Brussel·les, però és Madrid qui rep els atacs frontals per part del Ministeri d’Hisenda. La reacció per part del ministre respon efectivament a una acció de desobediència per part de l’Ajuntament davant de la coneguda com a “Llei Montoro”, desobediència comesa per tal de fer política a favor de la ciutadania. Amenaces emparades per una llei que ofega als municipis per seguir afavorint a la gran banca. Una llei que desprestigia i ofega la tasca dels governs municipals i que roba seva sobirania, autonomia i autosuficiència financera.
Per tot això, el Comú de Lleida i els més de 150 municipis que integrem la Xarxa Municipalista contra el Deute Il·legítim i les Retallades així com els més de mil càrrecs signants del Manifest d’Oviedo, mostrem el nostre suport al Govern d’Ahora Madrid, a la regidoria d’Economia i Hisenda i al seu regidor, Carlos Sánchez Mato, en la lluita política i social que està lliurant enfront d’un Govern que fa oïdes sordes a les necessitats de la ciutadania i que ignora la bona gestió que estan fent els governs municipals.
El que ha plantejat el regidor Carlos Sánchez Mato va en la línia del que planteja la FEMP, que inclou a tots els ajuntaments: Poder reinvertir el seu superàvit per garantir serveis públics. Des de la Xarxa no podem entendre els plantejaments d’un ministre, Cristóbal Montoro, qüestionat per ajuntaments i CCAA de tot signe (fins i tot del seu propi Partit Popular) i fins i tot per la UE al jou de la qual ens pretén sotmetre, i accepta la injusta i absurda regla de despesa que obliga a destinar el superàvit a pagar deute abans d’hora en lloc de garantir serveis públics. És a dir, a afavorir als bancs per davant de les necessitats de la ciutadania.
El pressupost dels municipis ha de ser utilitzat per a millorar la qualitat de vida de les nostres veïnes i veïns, si l’Ajuntament disposa de recursos, ha de invertir-los en despesa social, el contrari seria absurd i injust. Els ajuntaments han d’exercir la seva sobirania per sobre de lleis injustes com la Llei Montoro, que ha estat declarada parcialment inconstitucional.
Per això, des de la Xarxa exigim:

  1. El cessament immediat de les pressions i xantatges polítics exercides des del Govern central cap al Govern d’Ahora Madrid respecte al sostre de despesa.
  2. La rectificació immediata per part del Ministeri d’Hisenda en l’exigència de no disposició dels 238 milions d’euros.
  3. La derogació de les injustes i ineficaces Lleis d’Estabilitat Pressupostària 2/2012 i de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local 27/2013, així com la reforma de 2011 de l’article 135 de la Constitució.
  4. Un canvi radical de la política d’asfíxia financera aplicada pel Govern Central cap ajuntaments i comunitats autònomes (CCAA)
  5. El cessament immediat de les retallades i l’austeritat, revertint les seves conseqüències, identificant als seus culpables i indemnitzant a les seves víctimes.


Manifest #MadridNoTeCortes
Signa el manifest #MadridNoTeCortes. Aquí el tens traduït al català:
Montoro torna a la càrrega. El ministre d’Hisenda i administracions públiques va tornar la setmana passada per a tornar exigir a Madrid una retallada de 238 milions d’euros als seus pressupostos.
La raó: castigar el govern d’Ahora Madrid per demostrar que es pot governar d’una altra manera, al servei de la gent i no dels mercats, els bancs i el seu deute.
Aquesta mesura és conseqüència de la imposició per part del Govern central de la reforma exprés de l’article 135 de la Constitució Espanyola el 2011 que consagra el pagament del deute per sobre de les necessitats socials de la ciutadania. A partir d’aquest principi injust, el Partit Popular va aprovar la Llei d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera, que no permet que els ajuntaments siguin lliures i sobirans a l’hora de pressupostar seus propis recursos posant com a límit la coneguda com “regla de despesa” -que consisteix en un límit de despesa determinat que obliga a dedicar els diners que superi aquesta marca a anticipar pagament de deute-. És a dir, Montoro ens exigeix una retallada de 238 milions d’euros en nom de la consagració del principi: “primer els bancs i després les persones”.
Però no obeirem davant el segrest de la democràcia. Mentre que el govern de 26 anys del PP es va dedicar a endeutar aquesta ciutat amb obres i despeses que només beneficiaven a les seves butxaques i no al conjunt dels madrilenys i madrilenyes; en només dos anys de legislatura, el govern d’Ahora Madrid ha registrat un superàvit superior als 1.000 milions d’euros, quelcom aconseguit simplement amb un govern que anteposa els interessos dels seus veïns i veïnes als de les grans empreses i la mercantilització de la ciutat. Per això, no retallarem ni un cèntim d’uns diners públics que han de destinar-se a cobrir les necessitats dels barris i de la gent de Madrid. Governarem per a la majoria social i no per a imposar els dictats de la Troica, l’únic objectiu de la qual és esclafar tot intent de transformació i justícia social com ja ha passat en altres països europeus com Grècia.
L’ajuntament no està posant en risc l’estabilitat del país quan registra un elevat superàvit i redueix deute. El veníem detallant en un Pla Econòmic Financer que el Partit Popular ens ha rebutjat -encara que no els hagi pogut donar temps a llegir-lo ni tan sols- sense altre motiu que el de detenir el nostre projecte de ciutat. Molt diferent al de l’Administració central -sota responsabilitat de Montoro i amb un dels dèficits més alts de la Unió Europea- que acaba de presentar uns pressupostos generals de l’Estat que aprofundeixen en la política de retallades i condemnen a la societat civil a la precarietat.
Per tot això, volem que no et tallis a denunciar tot el que aquesta retallada de 238 milions suposaria per a Madrid. Suma’t a aquest manifest com un primer pas perquè Montoro sàpiga que no estem disposats a perdre la nostra sobirania com a ciutat. Ens mereixem un Madrid millor, amb més escoles infantils municipals, serveis socials, habitatge públic, centres per a gent gran i per a joves, biblioteques, etc. Una infinitat d’inversions socials de les que ens haurem d’acomiadar si Montoro guanya aquesta batalla. Demostrem al govern central que no estem sols; que són molts els ajuntaments a casa nostra que tenen lligades les mans a l’hora de gastar els seus diners i que s’oposen fortament als seus absurds dictats. Si tu també t’oposes a les retallades, ajuda’ns a aturar-lo.
#MadridNoTeCortes

Més info:

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest