El Comú de Lleida demana que s’assumeixi la responsabilitat política davant la manca d’ètica pública i el clientelisme en contractacions d’Urbanisme i Esports

Posted on Posted in Ciutat democràtica, Ciutat valenta, Comú de Lleida, Notícies, Paeria.

L’informe que aquest grup ha rebut de les regidories de Participació i Lluita contra la Corrupció i de Govern Obert i Qualitat Democràtica i Institucional evidencia un reguitzell d’irregularitats en nombroses contractacions d’obres i serveis efectuades per la regidoria d’Urbanisme i, en menor mesura, la d’Esports, durant els anys 2019 i 2020. Analitzat l’informe, aquest grup municipal conclou que s’han incomplert les normes de contractació i d’intervenció de l’Ajuntament de Lleida i que s’ha actuat en contra dels fonaments d’ètica pública que estableix el Pacte d’Entesa i que el Comú de Lleida considera del tot prioritaris.

Els informes no han detectat il·legalitats en el procés de contractació, però aquestes contractacions s’han portat a terme de manera clientelar i amb falta d’ètica, ja que no han seguit les instruccions de contractació i d’intervenció de la pròpia corporació. En aquest sentit, els aspectes que ens porten a reclamar responsabilitats polítiques són:

  • Des de la regidoria d’Urbanisme i des de la d’Esports s’han acumulat en una sola empresa contractes menors fins a sumar més de 120.000 euros, pràctica que evita els procediments de transparència, lliure concurrència i control públic que sí s’apliquen als contractes majors, i que, per tant, redunda en un tracte privilegiat a una empresa.
  • L’empresa afavorida amb aquest procediment de contractació és la mateixa amb la qual un regidor de Junts per Catalunya es va fotografiar durant la campanya electoral municipal assegurant a les xarxes socials que el partit rebria el seu suport als comicis, fet que, si més no, projecta una imatge pública de gestió clientelar dels recursos públics.
  • Tots aquests contractes corresponen a obres de manteniment o altres actuacions de regidories de Junts per Catalunya (Urbanisme i Esports) en barris que tenen com a regidor de zona a representants d’aquest mateix partit polític, augmentant així els dubtes sobre l’equitat en la gestió dels recursos públics.

Des del Comú de Lleida, sempre hem defensat una contractació transparent que garanteixi la igualtat d’oportunitats de tots els agents econòmics i hem combatut el clientelisme. Per això, tan bon punt vam rebre l’informe, hem demanat als socis de govern una resposta exemplar en l’exigència de les responsabilitats polítiques dels regidors de Junts per Catalunya implicats en aquestes irregularitats, a més d’implantar les millores anunciades avui en la gestió de la contractació. Tots tres partits hem signat un Pacte d’Entesa que, entre els tres objectius principals, contempla apostar per la transparència, la participació, la lluita contra la corrupció, el bon govern i el codi ètic en la gestió política”.

Demà dijous, en una reunió extraordinària el Comú de Lleida concretarà les responsabilitats que exigim i fixarà la posició del seu grup municipal en el govern.

La revisió d’aquestes irregularitats evidencia la necessitat que l’Ajuntament de Lleida es doti d’un Codi Ètic i de conducta per a càrrecs electes i personal eventual, i que s’implementin millores en la tramitació dels contractes menors per evitar que fets com aquests es puguin repetir. Per això, subscrivim les recomanacions que fa l’informe per als procediments de contractació, com ara implementar un registre únic, voluntari i municipal d’empreses que podran ser comunicades per enviar pressupostos; que es verifiqui en tot contracte de més de 3.000€ que les empreses convidades tenen plena capacitat de licitar; introduir mecanismes per controlar els límits de facturació a una empresa o bé un Codi Ètic per a càrrecs electes i personal eventual de la Paeria.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest