Aquests darrers mesos des del Comú de Lleida hem estat treballant en les tasques que vam acordar en la darrera assemblea que vam fer a l’Ateneu, el passat 26 de febrer. Per al període de febrer-març ens vam proposar:
Ara que tornem a convocar a una nova assemblea, el dia 6 d’abril (només uns dies més tard del previst 😉 ) a les 11h al mateix Ateneu, us volem posar al dia del que s’ha anat fent en les diverses comissions durant aquest temps.
Comunicació
Presència als mitjans de comunicació de la ciutat:
- Entrevista a Lleida al Dia, Lleida TV, 8(minut 6.40).
- Un objectiu Comú per al 2015, a El Matí independent, 5 de març
- “Els números de l’IBI”, carta al director als diversos diaris de la ciutat.
- Les noves alternatives polítiques, al Segre, 23 de març
Presència a xarxes: Facebook (629 m’agrada) i Twiter (451 seguidors)
Manteniment de la web (més de 1.700 visites mensuals de mitjans). Es proposa fer una revisió de la web i aniria bé tenir més col·laboradors per anar generant continguts.
Preparació d’un document general on s’exposen les claus del discurs a emprar i l’estratègia general de comunicació.
Planing d’entrevistes a experts i activistes en els temes relacionats amb els eixos de la campanya i amb els contactes-suports que es vagin fent.
Disseny d’algunes accions comunicatives al carrer a realitzar en el marc de la campanya.
Contactes
En aquests mesos s’han establert contactes amb:
Procés constituent:
Paral·lelament al nostre treball, el Procés Constituent ha iniciat un debat entorn les opcions que les diferents assemblees locals puguin emprendre o no en l’àmbit municipal. En aquest marc, vam participar en el debat en l’assemblea del Procés a Lleida, on es va plantejar l’afinitat entre els dos projectes, un a nivell català, l‘altre a nivell municipal. Hi ha molt bona sintonia i es treballa en la línia de fer una integració plena del grup de treball municipal de la assemblea del Segrià del Proces Constituent en el Comú de Lleida.
Plataforma en defensa dels serveis públics:
Nascuda després de l’audiència pública celebrada el passat 14 de gener on es va debatre sobre l’externalització (privatització) dels serveis públics a Lleida, reuneix a col·lectius, partits i persones en una iniciativa que precisament posa en comú propostes per a la Paeria. Molt activa, és un espai on participem i que volem potenciar. De moment, proposem participar en la iniciativa del multireferendum que impulsa la plataforma.
Marea groga i coordinadora de marees i altres col·lectius:
tots els col·lectius tracten temes que tenen alguna vessant municipal. La coordinadora és un bon espai per anar recollint propostes i denúncies sobre la gestió municipal, i on el Comú hauria de proposar-se com a projecte polític comú per a l’àmbit municipal de tots els col·lectius que hi participen.
Participació a la taula rodona d’experiències que apunten un altre model social, que en el marc del CURS FE I JUSTÍCIA ha organitzat la Xarxa d’Entitats d’Acció Caritativa i social, Justícia i Pau, DSE i IREL.
CUP:
participació en l’assemblea de la CUP sobre “Els cinc motors de canvi a la ciutat”. No s’ha concretat res, més enllà de constatar que, almenys en l’àmbit de la cultura i la participació estem dient pràcticament el mateix. Hi ha noves trobades previstes.
ICV:
han convocat al Comú a participar a l’assemblea oberta que faran el 7 de juny, #Araésdemà a Lleida, per construir amb tot el teixit social les alternatives a la crisi http://t.co/3uRORomtrd
Continguts
S’han definit tres eixos o blocs temàtics per a la campanya dels propers mesos, fins l’estiu:
Participació i transparència:
- es proposa participar en el Multireferèndum
- Es proposa posar en marxa un Observatori Ciutadà Municipal, plataforma de transparència sobre els pressupostos municipals i de gestió de consultes ciutadanes al respecte.
Barris i habitatge:
es un tema que ja està molt treballat per diverses entintas socials, per la qual cosa es planteja que més que elaborar continguts nous, s’hauria de focalitzar en allò que ja s’està proposant. En tot cas, alguns del punts que s’han tractat van en la línia de denunciar l’urbanisme d’aparador i grans obres i proposar una urbanisme centrat en les persones.
Pressupostos per al bé comú:
inclou la viabilitat dels pressupostos municipals i els models de gestió dels serveis públics. Hem estat fent una anàlisi dels pressupostos municipals, detectant alguns temes a tractar, tant des del punt de vista dels ingressos (l’IBI, els ingressos per multes, taxes als usuaris dels serveis públics, endeutament…), com de les despeses. A més hi ha tota la feina que s’esta fent des de la Plataforma pels Serveis Públics.
Cal anar afegint grups de treball a mesura que vagin augmentant els nostres “recursos humans”, entre els quals un de molt important ha de ser el dedicat a serveis socials.
Accions
A l’espera que es posi en marxa la campanya, des de la comissió d’accions s’ha anat fent feina de penjar cartells i preparar algun material i propostes d’acció per a la campanya:
- campionat esportiu-costellada o similar amb diferents col·lectius
- paradetes als barris, amb instal·lació de video-maton mòbil per recollir propostes, denúncies, opinions ciutadanes
- audiovisuals a la fresca: projeccions de documentals, pel·lícules i altres materials audiovisuals de temàtica afí als interessos defensats pel Comú
Tresoreria
Encara que de moment no hi ha massa despeses, alguna n’hi ha i es preveu que aniran en augment. Es plantejen diverses vies d’ingrés per als propers mesos:
- aportacions de simpatitzants
- venda de samarretes i xapes en les parades de difusió
- festa-concert, que podria tancar la campanya a finals de juny o al juliol
Més endavant es podria fer alguna campanya de crowdfunding.
Per acabar d’explicar-vos el què hem fet i, sobretot, per plantejar entre totes com continuar, us animem a participar a la propera assemblea,
Diumenge 6 d’abril, a les 11h.
Local Ateneu Popular de Ponent,
Carrer de Pau Claris 10, Lleida
També us agraïrem que convideu a venir a l’assemblea i/o a contactar amb el comúdelleida a totes aquelles persones que penseu que poden estar interessades en el projecte.