El Comú dóna tot el suport a la moció conjunta contra el TTIP

Posted on Posted in Notícies, Paeria and tagged .

El Comú votarà a favor de la moció, que, com explica el regidor Carlos González, comparteixen plenament. “Tot el que se sap fins ara del TTIP és totalment contrari als tres principis bàsics del Comú, participació, transparència i bé comú”. González afegeix: “Tenim clar que, en tant que afecta als ciutadans i a l’administració local, sí que és un tema a considerar al Ple; el posicionament dels ajuntaments contribueix a canviar la dinàmica de negociació i participació ciutadana en el debat”. Malgrat el vot contrari a la moció de PP i Cs, podria prosperar si es confirma l’abstenció de PSC i CIU, gràcies als 7 vots que sumarien el Comú, ERC i la Crida.
Trobada amb els grups municipals sobre moció TTIP
Lleida Social, Procés Constituent Segrià i l’ADSP presentaran al Ple de divendres la moció
Denuncien aquest tractat i demanen a la Paeria que declari Lleida municipi lliure del TTIP. Un tractat que representa la rendició total dels governs en mans de les multinacionals i s’està coent amb total opacitat malgrat que té greus i variades afectacions per a les persones, també en l’àmbit municipal.
«El Comú s’oposa frontalment a l’opacitat de les negociacions del TTIP que, pel que anem sabent amb comptagotes, pot contribuir a la pèrdua de drets i serveis públics» apunta el regidor del Comú Sergi Talamonte. “Representa un atac salvatge a la sobirania dels pobles, i vol defensar, des dels municipis, la sobirania democràtica, la sanitat, l’educació i el conjunt dels serveis públics».
La UE i els EEUU estan negociant en secret, amb un greu dèficit de transparència i sense cap mena de control per part de la ciutadania i dels seus representants polítics aquest acord de liberalització de comerç i inversions, que representa un seriós perill per a la democràcia i els drets laborals, mediambientals i de salut ja que suposarà l’absoluta mercantilització de les nostres vides i el sotmetiment total de la sobirania dels estats als interessos de les grans corporacions.
El TTIP compta entre els seus objectius amb la liberalització total dels serveis públics, així com a les compres i licitacions de béns i serveis de les Administracions Públiques, cosa que posa en perill el funcionament dels serveis públics i de les compres públiques, també en l’àmbit municipal, comprometent la facultat que els membres del ple, escollits democràticament, puguin promoure la indústria, l’ocupació i les iniciatives locals i de proximitat.
Aquest tractat ignora tota legislació nacional o local en matèria d’inversions. En introduir la clàusula ISDS de solució de controvèrsies Inversionistes-Estats, permet que les grans corporacions duguin davant els tribunals també els governs locals en cas que perjudiquin els seus interessos. Això limita encara més la capacitat de les Administracions Públiques a l’hora d’aplicar lleis en les àrees de salut pública, medi ambient i protecció social.
«Des de l’administració més propera als ciutadans hem d’actuar ara, perquè si prospera el TTIP es desmantellaran els serveis públics i hi haurà una pèrdua de llibertat dels poders locals per tal de subministrar els serveis necessaris» adverteix Talamonte, qui alerta que l’aprovació del TTIP se sumaria a l’ofensiva del neoliberalisme conservador del govern espanyol per al desmantellament dels municipis. «La Llei Montoro vol restringir la democràcia i l’autonomia local, suprimir competències i serveis públics locals, i la total privatització dels serveis municipals».
Les Administracions Locals, en estar prop de les necessitats dels seus pobles, tenen el deure d’ingerència respecte a allò que ordeix el TTIP, i un deure de resposta. Les comunitats locals volen ampliar el debat públic i democràtic sobre el que està veritablement en joc en aquest Acord i la sort que correran els serveis i les compres públiques.
La moció proposa els següents:
1. Declarar el Municipi de Lleida com a Municipi insubmís i contrari al TTIP, defensant els serveis públics bàsics per a la solidaritat i redistribució social.
2. Sol·licitar del Ministerio de Administraciones Públicas del Gobierno de la Nación el seu recolzament en totes les iniciatives dirigides a mantenir el caràcter públic dels anomenats serveis socialment útils.
3. Sol·licitar del Ministerio de Economia la suspensió de les negociacions del TTIP i d’altres acords comercials similars (tals com el CETA, l’Acord de Lliure Comerç entre Canadà i la UE, i el TISA, acord multilateral per a la liberalització i privatització de tota mena de serveis públics) amb la finalitat d’aconseguir la seva eliminació per preservar els serveis públics i els drets i la dignitat de les persones.
MOCIÓ TTIP AL PLE DE L’AJUNTAMENT DE LLEIDA

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest