El Comú es queda sol en la defensa del comerç de proximitat i del Pla de l’Estació

Posted on Posted in Ciutat amable, Ciutat capdavantera, Ciutat democràtica, Ciutat per treballar, Ciutat per viure, Ciutat valenta, Comú de Lleida, Paeria and tagged , .

Darrerament hem rebut nombroses preguntes sobre el tema de Torre Salses, per aquest motiu hem decidit escriure una mena de FAQ molt breu sobre el tema. Comencem:

1.- Què és Torre Salses?

Es tracta d’un projecte de construcció d’una gran zona comercial als afores de Lleida.

2.- Per què suposa un problema?

Suposaria que molta de la gent dels pobles que venen a comprar a Lleida ja no entressin a la ciutat i fessin les compres a Torre Salses. També hi aniria gent de Lleida desplaçant-se en cotxe. Això tindria dues conseqüències molt greus: Assecaria el teixit comercial de Lleida (ja va passar a Tarragona i Reus) i tots els cotxes desplaçats generarien una ingent quantitat de C02 a l’atmosfera. La pròpia Generalitat quantifica l’impacte en 14.500 tones de CO2 anuals.

3.- Si és tan greu, per què es permet?

Va en contra de la llei catalana. La llei catalana permet aquests centres només allà on hi ha gent vivint, en una zona urbana consolidada.

4.- Què ha passat amb el pacte d’entesa?

Els tres partits de l’anterior govern de La Paeria havien signat un acord i s’havien compromès a aturar el projecte. Només el Comú de Lleida ha complert el pacte.

5.- Per què diu ERC que vol aturar el projecte però no pot?

Aquesta és una pregunta que caldria fer-los a ells. En qualsevol cas, el Comú de Lleida vam proposar a l’alcalde que demanés els informes tècnics on es digui si la zona on aniria Torre Salses és una zona urbana consolidada (és a dir, que l’informe expliqui si allà hi ha carrers, edificis, serveis públics, enllumenat, aigua,…). Ara mateix allà no hi ha res de tot això.

Demostrant que els terrenys no són una zona urbana consolidada es demostra que no es compleixen ni la llei catalana de centres comercials ni la llei de protecció ambiental.

Fent fora al Sergi Talamonte del govern van evitar que constés en acta que un membre del govern votava en contra i demanava aquest informe.

6.- El Comú de Lleida està en contra dels centres comercials?

No. De fet ens havíem compromès juntament amb Junts i ERC a lluitar per a que es cobrissin les vies del tren entre Pardinyes i Balàfia i es construís allà una zona comercial. El conegut com a Viàlia.

Això dinamitzaria la vida comercial de Lleida, reactivaria els barris i ajudaria l’Eix Comercial donant una empenta a la Rambla de Ferran i al Carrer del Carme, per exemple, que seria la via de connexió entre el centre Viàlia i l’eix comercial.

La gent de Lleida hi podríem anar caminant o en transport públic, i la gent dels pobles seguiria entrant a comprar a Lleida.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest