El Comú esmena el Reglament Orgànic Municipal per fer-lo més transparent, participatiu i perquè el català sigui llengua preferent

Posted on Posted in Notícies, Paeria and tagged , .

El Comú de Lleida ha presentat 63 esmenes al primer capítol del Reglament Orgànic Municipal (ROM) que volen contribuir a regular amb més claredat mecanismes com la moció de censura i la moció de confiança, resoldre el cúmul d’errors d’aquest document i fer que tots els seus articles respectin la llei. El Comú aposta per un nou ROM que atorgui un major paper a estructures com les comissions informatives o els consells municipals, amb l’objectiu de descentralitzar la gestió municipal i fer-la més oberta a la participació ciutadana. La proposta de l’agrupació d’electors considera irrenunciable que la llengua catalana sigui d’ús preferent a la Paeria, essent la llengua d’ús normal i general en les seves activitats, un aspecte que s’ha obviat en l’esborrany de ROM del Grup Municipal Ciutadans.
El Comú considera que l’esborrany presentat per Ciutadans no té els mínims que s’han d’exigir a un document de treball d’aquesta importància, ja que és inacceptable en la seua forma -està ple d’errors i fa un tractament marcadament sexista- i en el seu contingut, ja que obvia aspectes essencials com la transparència i la participació i fins i tot inclou articles que contravenen la llei, com per exemple en l’article 27. I tot això considerant que les nombroses esmenes que els grups presentem en aquesta ocasió, només tractaran un sol capítol del ROM. Cal recordar que als grups de l’oposició se’ns va imposar un esborrany de ROM sense haver-lo ni pogut consultar, una manera de procedir inacceptable i que entenem que respon al pacte de govern a l’ombra PSC-Cs.

Imatge de Raquel Almazán

Imatge de Raquel Almazán


El Comú també aporta solucions a situacions que s’han presentat de manera reiterada durant aquest mandat, com és la llarga durada d’alguns plens. En aquest sentit, proposem una regulació que permeti que una sessió plenària es pugui dividir en diferents dies si la seua durada així ho aconsella.
La transparència és un altre eix de les nostres aportacions a aquest reglament, amb mesures com l’obligació de l’Alcalde o Alcaldessa de comunicar tant les delegacions específiques com el seu cessament per mitjans electrònics a tots els regidors/res l’endemà de la seva signatura.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest