El Comú exigeix renovar la xarxa a Sucs davant la contaminació per plom i mesures pels incompliments d’Aqualia

Posted on Posted in Notícies and tagged , , .

El Comú de Lleida dóna tot el suport a la Plataforma per la renovació de les conduccions d’aigua de Sucs que demana una resposta immediata a Sanitat i Paeria després d’haver constatat que l’aigua que veuen els veïns està contaminada. El Comú s’ha reunit amb la Plataforma de Sucs per escoltar una problemàtica que considerem molt greu per la seua afectació directa a la salut de les persones, ja que les analítiques indiquen que la presència de plom a l’aigua “potable” de Sucs quadruplica els màxims permesos. Per aquest motiu la Plataforma ha presentat denúncia davant Sanitat.

Exigim una resposta urgent per part de totes les administracions i que l’alcalde actuï immediatament per cercar solucions a aquesta situació i per evitar posar en risc la salut dels veïns, amb les accions necessàries davant la concessionària Aqualia, que pertany al grup Fomento de Construcciones i Contratas. Demanem al sr. Àngel Ros que compleixi amb la responsabilitat de fer arribar aigua potable a tots els lleidatans i lleidatanes, i que posi els mitjans per controlar una concessió que està sortint molt cara, entre altres motius perquè la Paeria ha dedicat nuls esforços a controlar que la concessionària compleixi amb les obligacions del contracte. Com a conseqüència, des que Àngel Ros és alcalde el preu que paga per l’aigua una família mitjana a Lleida s’ha multiplicat per 3,46. Al 2004, el consum mitjà es facturava a 8,5 euros, mentre que actualment es paguen 30 euros pel mateix consum. Denunciem les conseqüències d’un model de gestió privada que va contra els interessos de la ciutadania. L’aigua és un dret humà universal essencial i un bé comú, que ha de ser regulat amb eficiència i solidaritat sobre la base dels principis d’igualtat, equitat, no discriminació, justícia social i respecte al medi ambient. Malgrat aquest altíssim increment en el preu de la factura, el deute de la Paeria amb la concessionària superava els 40 milions d’euros al 2012, i això malgrat que -com la de Sucs- hi ha moltes inversions necessàries que no s’han portat a terme.

Proposem una analítica independent de l’aigua a Sucs i a tota la xarxa de Lleida per comprovar l’afectació que hi puguin tenir substàncies com el plom i l’amiant, donat que tota la xarxa d’abastament d’aigua potable de Lleida és de fibrociment i té una antiguitat de més de 50 anys. Calen certeses científiques per part d’organismes independents, ja que entenem que la Paeria no pot mantenir la confiança cega en una concessionària que ha faltat a la veritat i ha pogut generar un greu perjudici a la salut de les persones.

Si es confirma que s’incompleixen els límits establerts per al plom, calen mesures per garantir la potabilitat de l’aigua, entre les quals una actuació immediata de substitució i renovació de tota la xarxa d’abastament d’aigua potable de Sucs.

El Comú també demana que es donin explicacions al veïnat i que, si s’escau, se sancioni la companyia per contaminació amb plom durant molts anys als veïns i veïnes de Sucs, valorant si aquest incompliment de les seues responsabilitats pot ser motiu per extingir la concessió.

Sucs (imatge de la Plataforma)

Reunio veïns Sucs

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest