El Comú insta la Paeria a declarar il·legítim el deute de més de 18 milions d’euros del Pla de pagament a proveïdors «pel seu interès usurer»

Posted on Posted in Notícies and tagged , , , , .

L’agrupació d’electors denuncia que l’Ajuntament està pagant un tipus per sobre del 5%, quan les entitats financeres havien obtingut aquests recursos de l’estat a un tipus inferior a l’1%. El Comú demana que es quantifiquin i es declarin il·legítims els interessos ja pagats corresponents al Pla de pagament a proveïdors, i aposta per anar més enllà en l’auditoria del deute de la Paeria per valorar també tot el deute municipal. El Comú proposa que sigui la Comissió de transparència la que impulsi una auditoria ciutadana de tot el deute, i presentarà una moció al ple del proper 25 de setembre.
El Comú va demanar el passat 1 de juliol el llistat complert de contractes de deute vigents, que incloïen els corresponents al Pla de pagament a proveïdors de 2012, i que ens van ser facilitats un mes després. En un primer estudi de la documentació, l’agrupació d’electors ha conclòs que són deute il·legítim, com a mínim, els 18.553.075,83 euros que es van prestar a la Paeria en el marc del Pla de pagament a proveïdors 2012 del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques. Les entitats financeres que van participar en aquest pla van prestar a l’ajuntament un tipus d’interès usurer de l’Euribor a 3 mesos més 525 punts bàsics, quan elles havien obtingut aquests recursos de l’estat a un tipus inferior a l’1%. El Comú entén que el retard de la Paeria en el pagament als seus proveïdors -autònoms, petites i mitjanes empreses- no justifica per si mateix acollir-se al Pla de pagament a proveïdors ja que és obligació de l’Ajuntament l’estimulació de l’economia real. Entenem que es fa evident que el Pla de pagament a proveïdors va acabar esdevenint un rescat encobert a les entitats bancàries, amb la col·laboració acrítica dels governs com el de Lleida, que es va allunyar de la seua obligació d’estimular l’economia real.
Cartell deute il_legitim
És oportú recordar que el Dret Internacional defineix com a deute il·legítim aquell deute extern d’un govern contret, creat i utilitzat contra els interessos de la seua ciutadania. Per tant, és il·legítim aquell deute que provoca un augment injustificat de la despesa financera i que sembla justificar l’externalització de la gestió dels serveis públics o de la concessió d’obra pública, amb el deteriorament en la qualitat i l’augment de cost. El Comú fa palès que és responsabilitat de l’equip de govern garantir uns serveis públics de qualitat i un patrimoni col·lectiu.
En la moció que es presentarà al proper ple, el Comú insta el govern municipal a quantificar la xifra exacta dels interessos ja pagats d’aquests préstecs, declarar-los il·legítims i informar-ne al ple. I insta als serveis jurídics de l’ajuntament a estudiar les accions legals possibles que corresponguin per tal d’aconseguir la nul·litat de tot el conjunt del deute il·legítim.

El Comú, que presideix la Comissió de Transparència, hi ha portat la proposta de declarar il·legítim part del deute de la Paeria

El Comú, que presideix la Comissió de Transparència, hi ha portat la proposta de declarar il·legítim part del deute de la Paeria


També instem la Comissió Especial de la Transparència a l’impuls d’una auditoria ciutadana del deute. Sol·licitem al Govern del Regne d’Espanya que assumeixi com a propi el deute bancari de l’Ajuntament de Lleida pendent d’amortitzar a 31 de desembre de 2015 dels diferents préstecs associats del Pla de pagament a proveïdors, compensant tal deute amb les aportacions ja realitzades al sector financer entre els anys 2009 i 2012. En base a les dades del Tribunal de Comptes, i fent una extrapolació a partir de les dades de població de l’IDESCAT al 2012, les aportacions directes al sector financer han costat als lleidatans en ajudes directes 170.597.480€, una xifra que s’acosta al deute reconegut per la Paeria a finals de 2014.
El Comú ha sortit al carrer per explicar la proposta del deute

El Comú ha sortit al carrer per explicar la proposta del deute


Cartell qui deu a qui

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest