El Comú proposa un nou reglament de participació ciutadana: transparència i participació real per cercar el bé comú

Posted on Posted in Comú de Lleida, Notícies, Paeria and tagged , , .

Transparència per tenir una ciutadania informada, requisit imprescindible per a la participació real en un govern obert, com a fórmula per cercar el bé comú.
Aquesta podria ser la síntesi dels principis que hi ha al darrera de la proposta del Comú de Lleida per a la reforma de l’actual reglament de participació ciutadana de la Paeria, que s’ha fet arribar al regidor de participació i que es començarà a debatre en la Comissió dels Drets a les Persones que tindrà lloc dimecres 11.
Les nostres aportacions s’orienten fonamentalment a:

  • Millorar el nivell de transparència, adequant els mecanismes al que preveu la Llei de Transparència. Només hi ha participació efectiva si hi ha informació sobre les qüestions en què s’ha de participar.
  • Evitar que el dret a la participació depengui de la voluntat política de l’alcalde de torn, sinó que sigui un dret garantit. La participació és un dret, no una gràcia.
  • Anar cap a una participació amb caràcter decisori i no només consultiu o propositiu. Govern obert vol dir decisions compartides, que incorporin el criteri i les decisions de la gent que està més a prop dels problemes o del terreny en què s’ha d’intervenir.
  • Reformar els actuals consells territorials per convertir-los en veritables espais de participació i decisió ciutadana, que progressivament vagin assumint més responsabilitats en la gestió de tot el referent a l’entorn més proper a la ciutadania, definint entre totes el model de ciutat.
  • Introduir mecanismes de cogestió i autogestió ciutadana dels serveis i equipaments municipals, com a mecanismes de coresponsabilitat en allò públic i comú, així com a eina de creació d’ocupació i desenvolupament personal als barris
  • Introduir mecanismes de finançament popular, que coresponsabilitzin la població de la gestió dels béns comuns, rebaixin els costos financers, i redueixin la dependència de la Paeria respecte les entitats financeres privades.
  • Simplificar els passos que ha de seguir la ciutadania per exercir els seus drets a la informació i la participació, obrint vies tant per a la ciutadania organitzada en entitats formals o informals, com per a les persones que vulguin intervindre a títol individual.

Participa, contribueix a millorar-lo.
Fes-nos arribar les teues aportacions a info@comudelleida.cat
Proposta COMÚ reglament participació (Resum)
Proposta COMÚ reglament participació (document complet)
Proposta COMÚ reglament participació (canvis respecte reglament actual)
 
reglament participacio ESQUEMA 1 VERSIO 2
 
reglament participació ESQUEMA 2 versió 2
 
reglament participació ESQUEMA 3 versio 2
 
reglament participació ESQUEMA 4 versió 2

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest