El Comú publica la memòria del mandat: aprenentatge i treball intens per la transparència, la participació i el bé comú

Posted on Posted in Comú de Lleida, Comuns, Consell Comarcal, Notícies, Paeria.

Amb l’objectiu de retre comptes a la ciutadania, presentem la Memòria del Comú de Lleida del Mandat (2015-2019) que recull tota la tasca feta dins i fora de l’Ajuntament. Amb només dos regidors d’un total de 27, la nostra incidència en l’acció de govern, aquella que té més efectes sobre la ciutadania, no ha pogut ser molta, però sí que podem presentar un balanç de la nostra tasca com a oposició i com un nou actor polític que també ha fet propostes i ha influït en la marxa de l’ajuntament i de la ciutat.

En la memòria resumim les nostres aportacions, què és el que hem aconseguit, tenint en compte que tot plegat ha estat fruit d’un treball col·lectiu: de les persones que estan al grup municipal, regidors i personal de suport; de les que col·laboren més activament en el grup municipal; de les que ens han donat suport puntual, a les xarxes, al carrer o amb aportacions concretes; d’altres grups polítics, amb els qui hem col·laborat en diverses propostes conjuntes o properes; i de tota la gent que es mobilitza i actua per canviar les formes de fer política a la nostra ciutat. Per endavant el nostre reconeixement i agraïment a totes.

Arribem a final del mandat amb satisfacció per la feina feta, sumant més gent i organitzacions al projecte comú, al que s’han sumat Podem i Catalunya en Comú. I seguim amb les ganes intactes de ser més i més fortes per poder transformar la Paeria en favor d’una Lleida per a la gent comú. Dels primers 4 anys a la Paeria n’extraiem aquest decàleg:

  1. Ens hem centrat en denunciar les polítiques que reforçaven privilegis i desatenien necessitats, en posar llum sobre les polítiques a millorar, i en fer propostes que mostressin alternatives viables.
  2. Hem treballat molt en oferir informació a la ciutadania sobre les coses que no es fan bé, amb especial atenció a com es gasten els nostres impostos, que estan entre els més alts de tots els municipis de Catalunya, presentant informes sobre el malbaratament de recursos amb despeses poc justificables i denunciant totes aquelles accions on hem vist indicis de corrupció i tractes de favor. Una acció de control, de denúncia i d’informació pública, junt amb la d’altres grups de l’oposició, que ha fet que es reduïssin algunes despeses supèrflues i es milloressin alguns procediments, tot i que queda molt camí a recórrer.
  3. Hem acompanyat sempre la crítica amb propostes centrades en la gent, encara que des de l’equip de govern no se’ns hagi volgut escoltar o no s’hagi volgut reconèixer.
  4. Hem presentat uns pressupostos municipals alternatius en què plantegem una reforma en profunditat de la fiscalitat municipal per fer-la més justa, tot garantint els ingressos necessaris. Lleida no té per què ser la ciutat catalana amb un dels IBI més alts per a la majoria de la ciutadania, mentre és alhora una de les que té impostos més baixos per a les grans empreses.
  5. Hem treballat per transformar com ens gastem aquests diners, optant per més austeritat en despeses protocol·làries i més rigor en el control de la gestió dels serveis públics.
  6. Hem fet propostes per millorar les condicions de vida i salut a la ciutat, en l’àmbit del transport, l’urbanisme, el model comercial o l’atenció a les particularitats i potencialitats de l’Horta.
  7. Hem treballat per incentivar i fer més efectiva la participació ciutadana en els assumptes col·lectius.
  8. Hem fet propostes i seguiment de l’acció municipal per transitar cap a una contractació pública que garanteixi la igualtat d’oportunitats i que impulsi la necessària transformació econòmica i ecològica.
  9. Hem patejat la ciutat, ens hem trobat amb el seu teixit associatiu i empresarial, amb els veïns i veïnes, per escoltar-los i per oferir-los informació sobre la política i la gestió municipal i com els afecta.
  10. Hem après i hem crescut, ens hem il·lusionat i a voltes també decebut amb les resistències a acceptar canvis per millorar la vida de la gent comú davant dels interessos creats i les inèrcies sovint mediocres.

En aquest exercici necessari de retre comptes, esperem també que la ciutadania ens faci arribar les crítiques i valoracions de la nostra tasca per, entre totes, seguir aprenent i millorant en el treball del Comú que, com sempre, resta obert a les aportacions de totes les que vulgueu col·laborar a canviar la manera de fer política a la nostra ciutat.

Memòria del Comú de Lleida del Mandat (2015-2019)

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest