El Comúdelleida s’abstindrà a l’aprovació del pressupost de 2022

Posted on Posted in Ciutat valenta, Comú de Lleida, Notícies, Paeria and tagged , .

L’assemblea del comúdelleida ha valorat que, malgrat que la proposta de pressupost incorpora mesures acordades amb el comú, els compromisos que acompanyen aquestes partides pressupostàries no tenen prou garanties de compliment. Tal i com ja va assenyalar el grup, després de la presentació de l’acord “hem constatat que el govern no ha assumit aquests compromisos polítics que es fonamentaven en donar continuïtat a unes polítiques de transformació que ja figuraven al Pacte d’Entesa i que estem veient com perden força progressivament“, ha afirmat la portaveu del grup Elena Ferre.

El principal escull han estat les polítiques de participació, prioritàries per al comúdelleida com a part imprescindible del projecte de canvi que defensa aquest grup i que formava part del pacte d’Entesa. Un cop presentat el pacte de pressupostos, però, el comúdelleida va constatar que la regidoria de participació mantenia el seu gir en les polítiques de participació cap al vell model.

El govern no garanteix un model de govern realment obert a la participació

Entre la signatura de l’acord de pressupostos i avui, hem vist que en polítiques de participació s’està tornant al vell model on perd pes el paper dels consells de zona, es retorna a models presidencialistes amb escassa participació real -com s’ha posat de manifest en el consell de ciutat i l’audiència pública sobre sensellarisme-, i es desvirtua el projecte de dinamització comunitària com via d’actuació en els barris amb major problemàtica social i econòmica“, ha assenyalat Elena Ferre.

Per això, el comúdelleida havia demanat un relleu i reorganització de la regidoria de participació com a mesura per, més enllà de les bones paraules, garantir que no es desmantellaria el treball fet en el primer tram del mandat i que formava part del pla d’acció municipal d’entesa. En la reunió mantinguda amb l’alcalde, tot i que es van prometre alguns canvis i es va manifestar la voluntat de millora, es va constatar que el govern no té clar el model de participació com a peça clau d’un model de govern obert.

Una trajectòria de pèrdua de confiança

Per altra part, l’assemblea del comú ha valorat també que el succeït en l’àmbit de la participació posa en evidència una falta de compromís amb el canvi real que ja venia manifestant-se també en les polítiques de mobilitat. Els acords recollits en l’acord de pressupost en realitat corresponen a qüestions que ja s’havien pactat en l’anterior pressupost mentre el comú formava part del govern, com la reducció de la velocitat a 30 en determinades vies principals, o l’avenç de la vianalització de carrers, i que el govern torna a prometre mentre segueix sense implementar les accions per tirar-ho endavant. Igualment, en l’àmbit social, el desenvolupament de l’audiència pública tampoc no va mostrar el compromís clar del govern amb la proposta de descentralització dels recursos d’inclusió que figurava en l’acord de pressupost.

De la promesa de canvi a la realitat del recanvi

Davant aquesta situació, en la reunió mantinguda amb l’alcalde i l’equip de govern el comúdelleida va constatar que, més enllà de les paraules de bones intencions ja escoltades altres cops, l’equip de govern no estava disposat a assumir amb fets el necessari reimpuls que requereix el projecte de canvi que vam plasmar al Pacte d’Entesa i que tractàvem de recuperar amb les nostres aportacions al pressupost. Segons el regidor Sergi Talamonte «el govern ens ha tornat a mostrar que no té prou coherència en els compromisos polítics que haurien de donar credibilitat al pressupost que havíem pactat i que segueix esperant el nostre suport només en base a bones intencions que no és capaç de plasmar en fets».

El grup del comú no s’oposarà a l’aprovació del pressupost ni se situarà en una posició de bloqueig, però sí que vol deixar clar al govern que com a grup de l’oposició no donarà cobertura a una proposta de recanvi que no està sent valenta en les polítiques necessàries per fer front als reptes socials i ecològics de la ciutat.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest