El govern dóna dades falses per argumentar el tancament de línies de P3 públiques i l’obertura en concertades

Posted on Posted in Notícies, Paeria and tagged , , , , , , , , , , .

El director dels Serveis Territorials d’Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerés, actua deliberadament en el repartiment de places per al proper curs per afavorir escoles concertades i perjudicar centres públics. Aquesta és la conclusió de l’anàlisi de les dades de matriculació que ha fet el Comú de Lleida, basant-se en dades pròpies del Departament que hem recollit en aquest mapa:

Ensenyament argumenta un descens de natalitat per tancar línies com la de Ciutat Jardí, malgrat que es van omplir les dos línies actuals i fins i tot van quedar fora alumnes. En canvi, tal descens de natalitat sembla que no afecta, ans al contrari, a les escoles concertades de la mateixa zona: s’autoritza a passar de dos a tres línies una escola com l’Arabell, que segrega per sexes a partir d’infantil, malgrat que aquest curs, amb 2 línies, van ofertar més places (46) que les matrícules finalment aconseguides (34). Hi van quedar 16 vacants. L’escola Mater Salvatoris va ofertar 46 places i va tenir 33 matrícules, amb 17 vacants. Fins i tot al Claver, que va ofertar 69 places i va rebre 72 matrícules, hi van quedar 3 places vacants. Situacions similar succeeixen a les zones escolars on hi ha els altres tancaments de P3: el de l’escola Joan XXIII i el de les escoles del Secà de Sant Pere.
El padró de la ciutat ens diu que es tendeix a l’estabilització respecte a la situació prèvia al 2011, fet que portarà a que l’any que ve hi hagi amb tota probabilitat una nova pujada de les inscripcions, fet que encara fa més inadequats els tancaments de P3 en centres públics. Es tanquen almenys 3 línies enguany perquè l’excusa de la natalitat s’esfumarà el curs vinent?
Cullerés tanca línies de pública amb alta demanda i en fomenta de noves a la concertada amb baixa demanda, i ho vesteix amb suposats motius de reducció de la natalitat. Amagar dades i dir falsedats sobre els motius dels tancaments de línies és una irresponsabilitat, i fa evident la voluntat del govern de Junts pel Sí de carregar-se l’educació pública en benefici de la concertada. Amb aquesta finalitat, s’orquestra una estratègia de tancaments a la pública que condicionarà les decisions de les famílies en la propera preinscripció. A la concertada no es tanquen línies fins al tancament de matrícula, al setembre, i a la publica ho fan abans fins i tot de conèixer les preinscripcions: s’afavoreix la concertada i s’atempta contra la igualtat d’oportunitats.

Consell Escolar (foto Herminia Sirvent, Paeria)

Consell Escolar (foto Herminia Sirvent, Paeria)


Alhora, es desaprofita l’ocasió de fer baixar les ratios en els centres públics, fet que permetria -com indiquen nombrosos estudis- millorar el rendiment escolar, ja que l’apilotament dificulta l’atenció, concentració i aprenentatge, i atendre millor les necessitats educatives especials. A més, la baixada de ràtio és la millor forma d’acabar amb la segregació, ja que un nombre creixent de famílies es matricularien a altres escoles del barri que ara no tenen tanta demanda perquè prefereixen a anar a determinats centres plenament ocupats. Poc sembla importar-li això al sr. Cullerés, que s’inventa un altra argumentació rocambolesca quan diu que no vol baixar ratios perquè això obligaria a la gent a marxar del barri. És fals perquè la gran majoria de zones escolars tenen prou centres amb baixa inscripció com per acollir els alumnes dels centres on no hi tindrien cabuda per baixada de ratios. És una irresponsabilitat pública majúscula no prendre cap mesura per pal·liar la segregació en una ciutat que ocupa el segon lloc en el rànquing de les localitats amb més segregació escolar.
Convé remarcar que el previsible augment de línies al Terraferma, Arabell i Claver és -en bona part- per als alumnes de la Franja. Entenem que hi ha una mena d’acord no públic amb el Govern d’Aragó per a que Lleida es faci càrrec d’aquests alumnes, però com a resultat de l’opacitat d’aquest govern, no sabem a canvi de què. És a dir, la Generalitat destina cada cop més diner públic a pagar escoles religioses concertades perquè se’n beneficiin gran nombre d’infants d’altres comunitats autònomes.
Després de la reunió mantinguda aquest matí amb el director dels Serveis Territorials d’Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerés, i davant aquesta realitat, des del Comú de Lleida:

  • Donem tot el nostre suport a la comunitat educativa de Lleida, en especial a les dels centres amenaçats de tancaments (Ciutat Jardí, Joan XXIII i Terres de Ponent/Ginesta)
  • Manifestem tot el suport a les mobilitzacions contra els tancaments que impulsa la Marea Groga juntament amb altres organitzacions i sindicats.
  • Exigim l’aturada immediata de tots els tancaments de grups de P3 previstos pel curs vinent
  • Exigim a tots els grups municipals de la Paeria un posicionament clar sobre el tancament de línies de P3 a la ciutat de Lleida i actuacions fermes per evitar que l’educació pública faci cap pas enrera a la nostra ciutat. Els valors als que tant s’apel·la des de l’equip de govern com a ciutat educadora ara s’han de defensar sense embuts. Treballarem per consensuar amb les diferents formacions polítiques una postura unitària contra el tancament de línies en centres públics.
  • Exigim a Ensenyament que abans de prendre decisions d’aquesta envergadura obrin el debat públic necessari amb tota la comunitat educativa i amb el veïnat. Denunciem la manera de procedir del sr. Cullerés, que va convocar el consell escolar a un sol mes de la preinscripció, amb les decisions de tancament preses i sense cap voluntat de debatre.
Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest