El pressupost inclourà la nostra esmena per cobrar el que toca a les elèctriques

Posted on Posted in Ciutat democràtica, Ciutat valenta, Comú de Lleida, Notícies, Paeria and tagged , , .

El comúdelleida ha estat negociant amb el govern fins avui la incorporació al pressupost d’un increment d’1,7 milions d’euros d’ingrés en concepte de recaptació per la taxa que paguen les empreses subministradores d’electricitat i gas, marcant un objectiu d’exigència fiscal a aquestes grans empreses d’acord amb els increments de facturació que estan aconseguint en els darrers dos anys.

El comúdelleida va registrar ahir dues esmenes parcials al pressupost, per facilitar la negociació amb el govern, que fins ara s’havia negat a considerar cap de les propostes que li havia fet arribar el grup municipal i que havien quedat recollides en l’esmena a la totalitat. Les dues esmenes parcials prioritzaven l’increment de la recaptació a les elèctriques i telecomunicacions i l’estalvi energètic per incrementar polítiques socials, de salut mental, promoció de l’empresa i l’ocupació, neteja i arbrat.

Aquest matí, finalment la regidora d’Economia ha comunicat al grup municipal que el govern accepta l’esmena relativa a les elèctriques i a la compensació de Telefònica, que suposa un increment d’1,7 milions d’euros en el capítol d’ingressos, cosa que facilitarà l’abstenció del grup del Comú.

Acabar amb el paradís fiscal de les grans empreses

«En una ciutat amb un dels IBIs més cars i en un moment en què totes les famílies estem patint la pujada del rebut de la llum, ens sembla que és de justícia que l’Ajuntament cobri el que toca a les grans elèctriques», ha valorat Sergi Talamonte, que ha afegit que «era totalment injustificable que el govern pressupostés un increment del 100% en la despesa energètica, i en canvi només del 8% en la recaptació per la taxa a les elèctriques, que està referenciada a la seua facturació».

Al 2021 la facturació del sector energètic va pujar un 50%, que ja no es va repercutir en la recaptació de l’ajuntament, i es preveu que el 2022 es tanqui amb un increment dels ingressos del sector elèctric al voltant del 140%.

La regidora Elena Ferre ha destacat que «des de l’anterior mandat que estem reclamant que l’exigència fiscal que es té amb la ciutadania es tingui també amb les grans empreses, que han vingut gaudint d’un tracte mot favorable. Per tant, pensem que és molt important que el pressupost incorpori aquesta previsió d’ingrés i farem un seguiment exhaustiu de les mesures que es prenen per convertir-la en realitat».

El comú buscarà altres vies per reforçar les polítiques d’estalvi energètic, d’acció social, salut mental, promoció econòmica i acció climàtica

Tot apunta a que el govern no acceptarà la segona esmena del comúdelleida que plantejava rebaixar l’increment de la despesa energètica en 1,14 milions d’euros, aplicant les mesures d’estalvi energètic indicades en les auditories energètiques de que disposa l’ajuntament i per a la implantació de les quals en el Ple del setembre es va aprovar una modificació de crèdit de 70.000 euros pactada amb el Comú.

L’esmena del comú al pressupost proposa destinar aquests estalvi a polítiques acordades en el Ple, com les relatives al Centre Històric i la salut mental, a més d’altres actuacions per reforçar la promoció empresarial i de l’ocupació, la sensibilització entorn la neteja o la política d’arbrat.

«Lamentem que el govern no vulgui anar més enllà en aquests aspectes, que seguirem reclamant per altres vies, aprofitant la disponibilitat del fons de contingència i l’increment previst en acció social en el pressupost del govern», ha explicat Sergi Talamonte.

L’increment que s’aconsegueixi en la recaptació de la taxa a les elèctriques es destinarà precisament a incrementar el fons de contingència, i ha de permetre reforçar l’acció de govern en aquests àmbits a mesura que es vagin acomplint els objectius de recaptació. “Però la falta d’ambició d’ERC i Junts en les polítiques per fer front a la crisi econòmica i ambiental ens impedeix donar suport a un pressupost que segueix mostrant moltes mancances“, ha conclòs Elena Ferre.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest