El regidor a temps parcial i la pobresa energètica

Posted on Posted in Notícies, Paeria and tagged , .

Aquest article no pretén respondre a la mala educació i falta d’autocrítica del Regidor, a temps parcial, de Drets a les persones de la Paeria, Xavier Rodamilans. Tal i com vaig dir en el primer article, i tal com constata el Sr. Regidor a temps parcial, la Paeria no va assistir a la reunió de coordinació del novembre, amb les ciutats més grans de Catalunya, per a coordinar esforços per a lluitar contra la pobresa energètica. L’excusa de que no tenien actualitzada la llista de distribució no sembla creïble quan sí que havien participat en reunions prèvies.
Respecte a la quantitat de famílies que estan en situació de pobresa energètica, els nombres que vaig mencionar són una extrapolació a nivell local d’un estudi fet a nivell català, i són aproximats degut al fet que el sr Regidor a temps parcial no s’ha dignat mai a destinar ni un euro per a conèixer realment l’abast del problema i poder treballar en base a dades reals. Tenint en compte que tal i com diu al seu article, els expedients tramitats per la Paeria corresponen a punts de subministre, i una família acostuma a tenir més d’un subministre, llavors podem arribar a la conclusió que el nombre de famílies a les quals la Paeria ha tramitat l’informe de pobresa energètica és encara més petit del que havia calculat en el meu article. I el que és més important, el Sr. Regidor a temps parcial no s’ha molestat ni tant sols a proporcionar el nombre exacte de famílies a les que se li ha tramitat.

Respecte el compliment o incompliment de les mocions aprovades pel ple de la Paeria, el Sr Regidor a temps parcial, faria bé de llegir-se la moció aprovada ara fa un any i tres mesos, encara que sigui entre operació i operació quirúrgica. Si ho fes abans de llançar acusacions, s’adonaria que dels 19 punts que tenia la moció, la Paeria només n’ha complert 9 completament i 1 parcialment. El Sr. Regidor a temps parcial no ha encomanat encara la realització d’una tasca exhaustiva d’empadronament, sobretot entre les famílies en situació de precarietat residencial. Tampoc ha realitzat mai cap estudi d’avaluació sobre quins són els col·lectius que estan més afectats per la pobresa energètica. El Sr. Regidor a temps parcial tampoc ha fet difusió de la campanya de consells de seguretat dels bombers de Lleida. És més, ha trigat 1 any en fer un tríptic i repartir-lo en un nombre limitadíssim de punts d’informació, fent-ho, a més, després d’haver passat dos hiverns des què es va aprovar la moció. Evidentment, el Sr. Regidor a temps parcial tampoc ha creat punts d’informació sobre pobresa energètica, seguint la línia marcada per l’Ajuntament de Barcelona. Ha habilitat un telèfon on es limiten a repetir els paràgrafs de la Llei 24/2015 i que envia a les famílies a les treballadores socials. Sí que ha encomanat fer un baner a la pàgina web de la Paeria i ha reforçat els serveis socials, accions molt necessàries però que queden molt lluny del que s’entén com una campanya de difusió massiva.
La comissió de pobresa energètica s’ha creat. S’han convocat diverses reunions, a les quals el Sr. Regidor a temps parcial no ha assistit mai, i ha servit, bàsicament per a que se’ns informés de les actuacions que estava realitzant la Paeria. Molt poques de les propostes de les diverses entitats han estat acceptades ni tampoc realitzades. És, com moltes altres comissions que promou el tripartit del 155, una comissió unidireccional i sense voluntat real de dialogar i plantejar canvis en les actuacions.
Per finalitzar l’article, no voldria oblidar que mentre el Sr. Regidor a temps parcial es dedica a retreure la falta d’assistència a comissions a les que ell tampoc assisteix, la companyia elèctrica ENDESA envia cartes amenaçadores a milers de famílies Lleidatanes dient-los que si no paguen el deute, se’ls tallarà la llum. I el Sr. Regidor a temps parcial, a part de ni tant sols assabentar-se’n que això està passant, es dedica a promoure xerrades formatives organitzades per la fundació Gas Natural, sobre el bo social elèctric. Un bo social, que ha estat denunciat per associacions de consumidors com a insuficient i injust i que, a més, és utilitzat per les grans companyies com a argument per a no complir la Llei de Pobresa Energètica. El Sr. Regidor a temps parcial faria bé d’apropar-se a la realitat de les famílies amb baixos ingressos, escoltar a les persones que voluntàriament dediquen hores per a eradicar la pobresa energètica i tenir clar de quin costat ha d’estar en la lluita contra la pobresa a Lleida.
Jordi Cipriano (Comú de Lleida)

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest