Els primers 24 habitatges en règim cooperatiu de cessió d’ús a Lleida, a Cappont

Posted on Posted in Notícies and tagged , , .

Es tracta d’una iniciativa de diverses entitats socials, liderades per Dinamo Fundació, en col·laboració amb l’Agència Catalana d’Habitatge i la Paeria, que també comptarà amb 6 nous habitatges d’emergència social

Lleida estrenarà durant el primer trimestre de 2021 el primer projecte de la província d’habitatge cooperatiu en règim de cessió d’ús, que comptarà amb 24 pisos, a més d’uns altres 6 que es destinaran a casos d’emergència social, tots ells en un edifici situat al carrer del Bruc número 8, a Cappont.

Es tracta d’un projecte innovador de col·laboració público-privada que lidera la Dinamo Fundació, que ha adquirit aquest bloc amb 30 habitatges, que s’havia acabat de construir l’any 2008, però que no s’havia arribat a ocupar. Aquesta entitat cedirà l’usdefruit dels habitatges cooperatius a La Closca Cooperativa d’habitatge, mentre que Hàbitat 3 gestionarà els sis habitatges d’emergència, d’acord amb la Paeria.

El Paer en Cap, Miquel Pueyo, ha participat en la presentació del projecte i la visita a l’edifici, i ha explicat la rellevància de la iniciativa en el marc de les polítiques d’habitatge a Lleida. El regidor d’Habitatge i Transició Ecològica, Sergi Talamonte, ha ofert el “màxim suport per part de l’Ajuntament” al projecte i ha animat a la ciutadania a sumar-se al projecte com a cooperativistes. “La modalitat de gestió d’habitatge en cooperativa és de les millors solucions que podem aportar per aconseguir habitatge assequible i també estem treballant en un altre projecte, en aquest cas de nova construcció, amb Sostre Cívic. Creiem que aquest projecte ha de ser llavor i referent per una nova forma de gestionar habitatge a Lleida”, ha afirmat.

Les persones que ho desitgin podran formar part del projecte sumant-se a la cooperativa, fent una aportació inicial d’entre 3.500 i 4.000 euros i quotes mensuals d’entre 295 i 650 euros. L’aportació inicial es pot recuperar en cas de baixa de la cooperativa, però no així les quotes i l’adjudicació dels habitatges, que serà per ordre d’inscripció. Fins ara l’han formalitzat 9 unitats familiars, i les inscripcions resten obertes al web:

https://ladinamofundacio.org

L’objectiu d’aquest model és convertir patrimoni privat en habitatge cooperatiu, traient-lo del mercat especulatiu, entenent-lo només com un bé d’ús, han explicat els representants de la Dinamo. L’operació de compra de l’edifici s’ha fet mitjançant el dret de tanteig i retracte que, segons ha explicat Cristina Casol, responsable de l’Agència de l’Habitatge a Lleida, preveu la normativa catalana per als habitatges provinents de processos d’execució hipotecària, en favor de l’administració i Promotors Socials, com és el cas de La Dinamo. A més, la compra s’ha beneficiat d’una línia de finançament bonificat de l’Institut Català de Finances.

Aquest finançament incorpora dues condicions: el fet que la propietat serà temporal per un termini de 75 anys, a partir dels quals els habitatges esdevindran propietat de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, i obligatorietat de destinar un de cada 7 habitatges a habitatges d’emergència social.

Característiques de l’edifici

L’edifici adquirit inclou 30 habitatges distribuïts en 2 escales (Escala A de 6 habitatges i escala B de 24 habitatges). Es tracta d’un edifici en cantonada, situat en un carrer molt tranquil a tocar del riu i del parc dels Camps Elisis, molt a prop del centre de la ciutat. Va ser construït el 2008, està totalment acabat i no s’ha arribat a ocupar mai. Els habitatges estan totalment nous, amb acabats de qualitat: parquet, bany i cuina amb materials nobles. Tenen caldera de gas, calefacció de radiadors i aire condicionat.

Hi ha 8 habitatges de 36 a 39 m² i una habitació, que costaran entre 295 i 325 € mensuals; 12 habitatges de 45 a 49 m² i dues habitacions, amb un cost mensual de 370 a 400 € al mes; i 4 habitatges d’entre 72 i 76 m², amb 3 habitacions i un cost de 610 a 650 euros al mes. Els habitatges tindran la consideració de Protecció Oficial i els cooperativistes hauran d’estar inscrits al registre de demandants i complir els requisits fixats.

Cessió usdefruit a la Cooperativa La Closca

La Dinamo cedirà l’usdefruit dels 24 habitatges (Escala B) i dels espais comunitaris a La Closca – Cooperativa d’habitatge per un període de 50 anys prorrogable 10+10+5 anys més. Es farà una revisió de la cessió l’any 7.

La cessió serà a canvi d’un cànon que la cooperativa abonarà mensualment a La Dinamo.

Habitatges d’emergència gestionats per Hàbitat 3 i la Paeria

Actualment, hi ha moltes persones que es troben en situació de vulnerabilitat social i el municipi de Lleida no és una excepció. Tenint en compte la configuració arquitectònica de l’edifici, es dedicaran 6 habitatges a allotjament d’emergència social.

Hàbitat 3 serà l’entitat a qui se li cedirà l’usdefruit de l’escala A, per a la gestió i acompanyament a les usuàries que ocupin els 6 habitatges. Aquest és un treball que es farà coordinat també amb les regidories d’Habitatge i de Benestar Social de l’Ajuntament de Lleida.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest