En resposta al regidor Larrosa, sobre el POUM

Posted on Posted in Comú de Lleida, Paeria and tagged , .

Com ja ens té acostumats l’equip de govern, el regidor Fèlix Larrosa ens respon al nostre article sobre el POUM titllant al Comú de conspiranoics, destructors, tergiversadors, gesticuladors… I tot perquè gosem criticar l’acció de govern i recorrem a les autoritats judicials quan ens sembla que hi ha actuacions que ho requereixen. Durant tot el mandat, l’equip de govern, potser poc acostumat a governar amb una oposició crítica i una majoria escassa que els ha deixat en mans de la dreta de C’s i el PP, s’ha dedicat a menystenir qualsevol crítica i a mirar de ridiculitzar a qui no li rigui les gràcies.

Diu el regidor que el POUM s’ha fet amb un ample consens de ciutat. Però resulta que gairebé la meitat dels representants de la ciutadania a l’Ajuntament (PdCat, ERC, CUP i Comúdelleida, 12 regidors de 27) hi ha votat en contra. La ciutadania i els grups polítics han presentat més de 400 al·legacions al POUM, i diverses entitats de comerciants, pagesia i veïns s’han mostrat molt preocupats per algunes de les previsions del Pla.

Diu el regidor que el POUM s’ha fet de forma participativa, perquè s’han fet moltes reunions on hi ha anat “qui ha volgut”. I és clar, per a l’equip de govern fer reunions és sinònim de participació, però hi ha gent que tenim un altre concepte de participació, que va més enllà de fer reunions i implica promoure la participació, informar-la, debatre les propostes, fer cas dels resultats, donar retorn… Però ja sabem pel regidor Gómez, que havia d’aprovar un reglament de participació fa dos anys i mig, i que encara és a l’aigüera, que per aquest equip de govern avançar en la participació no és prioritari.

Diu el regidor Larrosa que no pot entendre com no ens agrada el seu POUM, que està tant i tant bé. I ens l’hem de creure, tot i que en l’article no respongui cap de les crítiques que nosaltres fem al POUM: que rebaixa la zona verda de 20m2 per habitant a 8m2; que construeix unes necessitats de creixement basades en estudis obsolets que preveien un creixement de la població que no s’està donant (de fet, al 2017 ja portem una desviació real de 12.673 habitants menys respecte a les seves previsions); que justificant-se en aquestes xifres, urbanitza nous terrenys que obren pas a l’especulació urbanística, mentre no garanteix un creixement compactat i socialment equilibrat de la ciutat; que rebaixa les alçades màximes de 2.900 edificis ja existents, amb l’afectació que suposa al seu valor; que es queda en els mínims legals obligatoris, o fins i tot per sota, en quant a habitatge públic, equipaments i espais verds; que concentra els majors percentatges d’habitatge públic en els barris més deprimits, reforçant la segregació social; que no protegeix l’ús agrícola de l’Horta a l’autoritzar 29 urbanitzacions que obren la porta a processos especulatius; que dobla la superfície comercial de tot Lleida amb quatre grans centres comercials (un model, els dels grans centres, que està sent abandonat en altres ciutats); que la publicació definitiva del POUM actual, un cop subsanats tots els requeriments que li va fer la Generalitat, és va produir al 2003, i per tant no tenia perquè aprovar el nou POUM ara a final de mandat i sense consens (a no ser que l’objectiu, com sembla, fos deixar-ho tot lligat i ben lligat abans d’unes eleccions que es presenten ben obertes)…

Enlloc de contestar aquests arguments, el regidor Larrosa prefereix intentar ridiculitzar el Comú i, també un clàssic, escudar-se en els treballadors, interpretant el que és una crítica als criteris polítics en l’elaboració del POUM com una crítica a la feina dels tècnics que posen a la pràctica aquests criteris polítics. No senyor Larrosa, nosaltres no hem fet cap crítica a la feina dels treballadors de l’ajuntament. Hem fet una crítica a la seva feina de regidor. És part de la nostra tasca com a grup de l’oposició, que va entrar a l’ajuntament per expressar un descontentament amb el model de gestió que vostès representen i per impulsar alternatives per a la ciutat que vostès, des del primer dia, s’han negat a escoltar ja que van preferir comptar amb el suport acrític de C’s que, a canvi d’unes traduccions al castellà, es van oblidar de les promeses de regeneració que van vendre en campanya.

Per la nostra part, seguirem fent feina, criticant-los sempre que ho considerem necessari, acompanyant la crítica amb propostes alternatives i, en el cas del POUM, fent el que estigui a la nostra mà per aturar-lo i treballar per un consens ampli de ciutat. El seu error en el procediment per poder revisar el POUM anticipadament, pot ser una bona notícia per a la ciutadania de Lleida ja que ens dona una oportunitat per aturar-lo.

 

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest