Fem que l’increment del preu de l’aigua es vinculi al nivell de consum

Posted on Posted in Ciutat per viure, Comú de Lleida, Notícies, Paeria and tagged , .

El comúdelleida ha condicionat el suport a l’actualització del preu de l’aigua al manteniment dels criteris de progressivitat en funció del consum que ja es van establir en la signatura del Compromís de l’aigua al 2020 per part d’ERC, PSC i Comú. Destaquem que el regidor responsable de la gestió del servei d’aigua i clavegueram, Toni Postius, s’hagi esborrat en un assumpte cabdal en la gestió d’aquest servei públic.

«Els períodes de sequera s’estan accentuant i per tant és més important que mai promoure l’estalvi i la consciència entorn l’ús de l’aigua» ha explicat el regidor del comúdelleida Sergi Talamonte. «Per això, en la negociació de l’actualització del preu de l’aigua per al 2022 des del comú hem fixat com a requisit que no es fes una pujada lineal, com plantejava inicialment el govern, sinó que fos una pujada progressiva que premiés l’estalvi», ha afegit.

Una actualització de preus que fomenta l’estalvi

Amb l’acord assolit entre els tres partits signants del Compromís de l’Aigua, la factura només pujarà 35 cèntims al mes en el 86,5% de les llars, que tenen un consum d’aigua de fins a 9m3/mes, i l’increment serà major a mesura que augmenti el consum d’aigua, amb un màxim de 1,63€ de pujada mensual per al 3% dels usuaris que consumeixin més de 18m3/mes.

L’acord inclou també la dotació de 100.000 euros per al Fons Municipal de Solidaritat, que ha de permetre evitar els talls de subministrament a les persones més vulnerables.

«Valorem que, dins el marge que ens deixa el contracte amb Aqualia, l’actualització del preu amb una pujada moderada i progressiva respon a un triple objectiu: no afectar encara més a les famílies ja castigades per la inflació, promoure l’estalvi d’aigua, i fer possibles les inversions necessàries en la xarxa d’abastament», ha conclòs Sergi Talamonte.

El regidor competent no participa en la fixació del preu de l’aigua

Per altra part, la portaveu del comúdelleida, Laura Bergés, ha mostrat la seua perplexitat per l’absència del regidor responsable del seguiment i coordinació de servei d’abastament i distribució d’aigua i clavegueram en les negociacions sobre el preu de l’aigua: «Entenem que el regidor Toni Postius està defugint la responsabilitat en una competència que té assignada i altre cop s’amaga en un tema central que li correspon gestionar» ha valorat Laura Bergés. «És molt significatiu que ERC hagi de negociar amb l’oposició el preu de l’aigua perquè Junts, el seu soci de govern, li nega el suport polític quan toca parlar de pujades de preus, mentre s’apunta a totes les fotos quan hi ha alguna obra de millora en la xarxa d’aigua que precisament es pot finançar gràcies a aquestes actualitzacions del preu» ha afegit.

Des del comúdelleida s’ha recordat que el Pacte d’Entesa incloïa també altres mesures en relació al servei municipal d’aigua en les quals tampoc no hi ha hagut cap avenç des de la regidoria d’Urbanisme. La municipalització del sistema de cobrament del servei de l’aigua i la substitució de l’actual model de preu públic per una taxa municipal, la definició d’una pla municipal d’usos de l’aigua i d’una ordenança d’estalvi o l’estudi de la municipalització del servei d’abastament d’aigua, eren alguns dels punts inclosos en el Pacte d’Entesa que han quedat sense cap desenvolupament.

 

Més informació:

Visor de L’ACA Compara el preu de l’aigua a Lleida amb el d’altres municipis

Consells d’estalvi d’aigua a les llars Algunes idees per estalviar aigua en el nostre dia a dia

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest