Hem millorat la Guia de Contractació Pública, falta millorar-ne l’aplicació

Posted on Posted in Ciutat democràtica, Ciutat per treballar, Comú de Lleida, Notícies, Paeria and tagged , .

La regidora del comúdelleida Elena Ferre s’ha mostrat satisfeta amb el nou redactat de la Guia de Contractació Pública, que incorpora bona part part de les aportacions fetes pel grup, però ha reclamat un major grau d’aplicació de les clàusules en la contractació de la Paeria.

«Estem veient que l’aplicació de les clàusules de la guia actualment vigent és molt pobra, i per això, més enllà de millorar la Guia, reclamem que se’n millori l’aplicació», ha valorat Elena Ferre després de la darrera reunió de la comissió per a la revisió de la Guia de Contractació Pública Responsable de l’Ajuntament de Lleida.

En aquest sentit, el comúdelleida ha demanat que es faciliti a cada regidoria informació i instruccions clares sobre quines són les clàusules que més s’ajusten al tipus de contractació de correspon al seu àmbit de treball, una proposta que ha estat ben valorada en la comissió.

Millores en la contractació amb criteris ètics, ambientals i de gènere

Entre les clàusules proposades pel comúdelleida que s’incorporen a la guia hi figuren les que promouen la utilització per part dels contractistes de productes de comerç just i de subministraments provinents d’empreses que compleixin les normes internacionals de la organització Internacional del Treball.

També s’incorporen noves clàusules que reforcen els criteris ambientals. Així, es valorarà la utilització d’energies renovables i de productes amb certificació ecològica; l’ús de productes alternatius al plàstic d’un sol ús; la implementació de sistemes de recollida selectiva dels residus generats; l’estalvi en el consum de recursos naturals, o el percentatge de productes agroalimentaris ecològics, frescos i de proximitat en els contractes relacionats amb alimentació.

Pel que fa a la igualtat de gènere, la guia establirà l’obligació de les empreses d’aportar el Pla d’igualtat de Gènere i els protocols d’actuació per evitar la discriminació de persones LGTBI, dues de les propostes presentades pel comúdelleida.

Menys avenços en clàusules laborals i fiscals

La Guia de Contractació no incorpora, en canvi, gaires novetats en l’àmbit laboral i de la justícia fiscal, per les restriccions que la legislació vigent fixa per a aquests tipus de clàusules. En aquest sentit, la regidora Elena Ferre ha lamentat que «la legislació vigent limiti la capacitat dels ajuntaments d’utilitzar la contractació pública per promoure polítiques de transformació econòmica que reforcin la capacitat fiscal dels estats i la millora de les condicions laborals».

Han quedat fora de la nova guia les propostes del comúdelleida per incorporar com a criteri de valoració de les empreses licitadores la millora de les condicions laborals per sobre del conveni o per limitar el percentatge de contractació temporal en les empreses adjudicatàries. Tot i això sí que s’inclouran a la guia altres clàusules laborals presentades pel grup municipal com les orientades a promocionar la inserció laboral de persones en risc d’exclusió, amb discapacitats, o en atur.

Finalment, han quedat fora de l’actualització de la guia les propostes del comúdelleida per promoure l’equitat fiscal. El Comú proposava excloure de la contractació pública les empreses amb seu en paradisos fiscals, per evitar la competència deslleial que suposa respecte a les empreses que sí que compleixen amb les obligacions fiscals.

«Constatem de nou que la legislació vigent no respon a la necessitat d’acabar amb l’evasió i l’elusió fiscal, i que continua afavorint les grans multinacionals que poden aprofitar-se dels paradisos fiscals», han conclòs Elena Ferre.

 

Si vols saber més sobre la contractació pública responsable, aquí hi trobaràs molts materials: Contratación Pública Responsable

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest