“La Paeria incompleix l’acord de ple per actualitzar l’IBI de l’horta i amb el seu silenci i inacció perjudica greument molts veïns”

Posted on Posted in Notícies, Paeria and tagged , , , , .

El Comú de Lleida denuncia l’incompliment per part de l’equip de govern de la proposta de resolució per adequar l’IBI a l’ús real del terreny, que estableix l’obligació de donar compte de la relació d’immobles i finques afectades pel procediment simplificat de valoració col·lectiva, i la tipologia dels seus propietaris i que també comprometia al govern a quantificar el nombre d’afectats, el valor de la modificació cadastral prevista, la repercussió detallada per afectat al cobrament de l’IBI, així com la repercussió pressupostària total. En la Comissió d’Economia d’aquest dimarts, el Comú va demanar explicacions a la regidora Montse Mínguez, que no va respondre cap de les preguntes i es va tancar en l’opacitat habitual. Sergi Talamonte recorda que ja fa dos mesos, el grup municipal del Comú va alertar que estaria molt atent al compliment d’uns acords que afecten molts veïns de Lleida. “Es fa evident que l’equip de govern s’escuda en procediments tècnics per demorar la rebaixa de l’IBI de l’horta i per no haver de retornar l’IBI que han cobrat de més a diversos propietaris aquest any” remarca Talamonte, qui ha recordat la crítica situació econòmica que pateixen molts dels afectats per l’increment salvatge de l’IBI en els darrers anys en terrenys d’ús agrícola. “Expliqui als veïns per què oculta aquesta informació, senyora Mínguez, per què vulnera un acord de ple i per què, de retruc, posa més obstacles perquè els grups no poguem treballar propostes de pressupostos amb dades reals”. Una pèssima gestió que dóna peu, com recorda Talamonte, als desquadraments habituals en els números de la Paeria.
Ple Paeria 25 setembre 2015 (24)
Des del juny la Paeria disposa del requeriment per a portar a terme el procediment simplificat de valoració col·lectiva, que permet modificar els valors cadastrals abans del termini de modificació ordinària. La direcció general del cadastre, però, no estableix una data màxima d’aplicació dels canvis que es deriven de la Llei 13/2015 de 24 de juny. El Ple de setembre va aprovar per unanimitat la Moció per l’adecuacio IBI a l’ús real del terreny per resoldre una situació molt greu per a moltes famílies que posa en perill la continuïtat de les explotacions agràries i ramaderes, i que recollia el compromís explícit d’adequar l’IBI abans final de 2015, amb aquests termes: “S’encomana als serveis tècnics municipals que elaborin un informe, abans de final de 2015, que determini quins són els terrenys afectats, a fi de poder-lo trametre al Cadastre per a que efectuï la corresponent valoració als efectes de l’IBI”.

Comissió Economia celebrada el dimarts 17 de novembre

Comissió Economia celebrada el dimarts 17 de novembre


Acotar el termini a abans de 2016 és una qüestió transcendent, ja que la Llei estableix que qualsevol modificació del valor cadastral serà efectiva a partir de l’1 de gener de l’any en què s’inicia el procediment de modificació dels valors cadastrals, fet que suposaria retornar als propietaris afectats tot l’IBI que la Paeria els ha fet pagar de mes durant el 2015.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest