La sentència és un atac a la democràcia: cal una resposta transversal i unànime exigint la llibertat dels presos i preses polítics

Posted on Posted in Comú de Lleida, Notícies and tagged , , , .

Acabem de conèixer la sentència condemnatòria dels líders polítics i socials independentistes i el Comúdelleida volem expressar i compartir el nostre posicionament respecte aquesta barbàrie, una sentència que esdevé la culminació d’un procés de judicialització d’un conflicte que és polític.

Lluny de solucionar res, aquesta sentència contribueix a allunyar-nos del diàleg polític, que és on sempre s’hauria d’haver situat el conflicte entre Catalunya i l’Estat Espanyol, i on cal treballar per a trobar les sortides. Lluny d’avançar cap a una veritable democràcia, aquesta sentència és un punt d’inflexió i marca un precedent inacceptable, ens allunya en la recerca de solucions de consens i impedeix, encara més, que es puguin tendir ponts de diàleg.

Aquesta sentència ataca a totes les opcions polítiques que treballem per una societat en què tothom pugui expressar-se i en què hi càpiguen tots els debats polítics, sense excepció: criminalitza a les idees i a totes les persones que som demòcrates.

Volem una societat en què el debat polític sigui l’eina per contraposar arguments i en què la diversitat d’opinions sigui una riquesa que ens faci créixer cap a una democràcia veritablement plena. I precisament, aquesta sentència, demostra com de lluny estem d’una democràcia real i plena.

Al Comúdelleida hi ha persones independentistes i persones que no ho són, i aquesta sentència ens ataca a totes. Ens sentim interpel·lades a mostrar el nostre rebuig contra una sentència que fa passes enrere i ens situa, encara més, en temps passats de persecució política i més repressió. Totes ens sentim atacades per un sistema judicial que no permet el debat polític i que no permet la llibertat de manifestació ni la llibertat d’expressió.

Sempre hem denunciat la injustícia d’uns empresonaments que només es justifiquen en una societat de repressió. Ara no podem restar immòbils. Hem defensat la llibertat i la necessitat que la societat s’expressi, pensi el que pensi, i aquesta sentència ens demostra que no podem aturar-nos, que davant la creixent regressió de drets cal seguir defensant, de forma decidida i valenta, les nostres llibertats, aquelles que sempre hem defensat, al carrer i a les institucions.

Calen iniciatives polítiques, institucionals i jurídiques que facilitin la sortida de presó de les persones condemnades i el retorn de les persones exiliades. Calen accions útils de resposta a la sentència, al carrer i a les institucions. Cal treballar en la possibilitat d’explorar totes les mesures que afavoreixin que els presos i preses siguin quan abans a casa, i cal treballar en la reforma urgent i decidida del Codi Penal. Cal evitar respostes que ens situïn allà on alguns ens hi volen, cal evitar la violència.

Cal una resposta transversal i unànime que aglutini totes les persones que som demòcrates, –independentistes i no independentistes– i que defensem i exigim la llibertat de les persones empresonades. Vam ser-hi l’1 d’octubre perquè creiem en la democràcia. Hi serem ara perquè cal seguir defensant-la, amb més força que mai.

Formarem part d’aquesta necessària mobilització ciutadana, contundent i valenta, que cridi ben fort que estem decidits a continuar defensant les llibertats i denunciant la regressió de drets. Això no va tan sols d’independència, va de democràcia.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest