L’EMU disposa de més d’un centenar de places en habitatges equipats per a treballadors temporals de la campanya agrària 2021

Posted on Posted in Ciutat per treballar, Notícies, Paeria and tagged , , .


“La iniciativa d’allotjar treballadors temporals de la campanya de la fruita en pisos de l’EMU totalment equipats és un pas més del Govern d’Entesa per dignificar l’atenció a les persones temporeres” ha remarcat el president de l’EMU i regidor d’Habitatge, Sergi Talamonte, qui ha afegit: “Va adreçada a persones que poden pagar un lloguer social, que seria de 4€ la nit incloent consums d’aigua, llum i gas, i el projecte està pressupostat en 75.360 €”. 

Allotjaments en habitatges

L’EMU posa a disposició del servei un total de 104 places. 80 d’aquestes places són en 14 habitatges de l’EMU, que estan repartits en 6 barris diferents de la ciutat i que compten amb un total de 41 habitacions. Els habitatges es lliuraran completament moblats amb el mobiliari bàsic, i disposaran de rentadora i frigorífic. Un d’aquests habitatges està destinat exclusivament a dones temporeres, en conveni amb Serveis Socials.
Les altres 24 places corresponen a 4 habitatges que l’Agència Catalana de l’Habitatge té previst cedir al programa de temporers de l’Ajuntament, per la qual cosa s’incrementarà la capacitat d’allotjament en 12 habitacions més.
Cal tenir en compte que el nombre d’habitatges oferts pot estar subjecte a variacions en funció de la disponibilitat, i podrà ampliar-se o reduir-se mínimament en funció de les necessitats del servei i sobretot la implicació d’altres administracions o operadors de la campanya de fruita.

Destinataris

Els destinataris del serveis d’allotjament en habitatges de l’EMU serien persones treballadores del camp en situació de precarietat econòmica i sense solució habitacional. Són persones que podrien pagar un allotjament social, que en el cas de la nostra proposta és de 4€ nit. L’usuari haurà d’abonar prèviament una fiança de 100€, per respondre davant possible impagaments o incidències, i que se li retornada a la finalització de relació. Per ser usuaris d’aquest servei en habitatges de l’EMU, serà requisit inexcusable que els treballadors tinguin contracte laboral vigent en el moment de l’adjudicació de l’allotjament o la seva formalització fos imminent. No hi tindrien accés les persones en situació regular sense un contracte de feina imminent de feina i/o irregular que no disposen de recursos econòmics.

Tipus d’adjudicació i previsió econòmica

L’EMU signarà amb el treballador temporal un contracte temporal de cessió d’habitació a raó de 4€ nit. Això suposa una despesa mensual pel treballador de 120€ mensuals, quantitat que inclou els consums d’aigua, llum i en el seu cas gas. Les habitacions seran d’una o dos persones en funció de les dimensions, i el pagament serà setmanal, que és uns forma de cobrament habitual en aquestes relacions laborals. El projecte es pressuposta en 75.360,00 €. En l’escenari poc probable que totes les habitacions estiguin ocupades durant tota la campanya i tots els usuaris paguin puntualment, es preveu un ingrés de 27.360,00 €.

Derivació

Serà el personal de l’Oficina Única, situada al pavelló de Fira de Lleida, qui derivarà, en el seu cas, les persones als habitatges de l’EMU. Un equip de quatre persones mediadores familiaritzades amb la llengua, cultura i tradicions de les persones nouvingudes vetllarà, sota la supervisió dels serveis socials municipals, per a que les persones que comparteixin pis s’avinguin, intentant reduir al màxim possibles confrontaments per motius culturals, religiosos o de qualsevol tipus.
L’IMO, a través de les ajudes de la Generalitat de Catalunya, aportarà una persona que s’incorporarà a l’entorn laboral de l’EMU per a gestionar íntegrament els habitatges aportats per l’empresa. Als treballadors temporals que s’allotgin als habitatge de l’EMU, en tant que usuaris d’habitatges públics, se’ls aplicarà, el relació als aspectes de convivència i manteniment de l’immoble, el Protocol d’ús d’habitatges públics, aprovat al ple del passat febrer.

Durant la presentació de la campanya agrària 2021 diferents representants del Govern d’Entesa han explicat els detalls del dispositiu d’atenció social per als treballadors i treballadores del camp que arriben a Lleida en recerca de feina i que no tenen cobertes les seves necessitats bàsiques. En el dossier Campanya agrària 2021 (pdf) podeu consultar aspectes de la campanya, com el funcionament de l’Oficina Única d’Atenció, l’acollida i cobertura de les necessitats bàsiques, la promoció de la salut o el treball de carrer que es farà i en l’àmbit comunitari, entre d’altres.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest