Donem tot el protagonisme a les ONGD que presentaran una moció per alliberar patents i retirem la nostra

Posted on Posted in Ciutat democràtica, Ciutat valenta, Comú de Lleida and tagged , , .

ACTUALITZACIÓ:

El Grup Municipal del Comú de Lleida va registrar al mes d’abril una moció per l’alliberament de les patents de les vacunes de la Covid 19, que havia de debatre’s al ple de maig. Aquesta setmana hem tingut coneixement que un conjunt de ONGD, entre les quals Amnistia Internacional Catalunya, Medicus Mundi, Metges del Món, Metges sense Fronteres i Oxfam Intermón han presentat una moció una moció en el mateix sentit. El nostre Grup Municipal valora que correspon a les entitats tot el protagonisme, i per aquest motiu hem optat per retirar la moció que vam presentar, a l’espera que en el ple proper es pugui debatre la moció de suport a l’accés universal i just a les vacunes contra la Covid-19 que proposen les ONGD.

NOTÍCIA ANTERIOR:

El Grup Municipal del Comú de Lleida proposarà al ple del mes de maig que el municipi se sumi a la Declaració de Barcelona per tal que s’activin els mecanismes internacionals perquè les farmacèutiques alliberin temporalment les patents, i accelerar així al màxim la producció i distribució mundial de vacunes mentre duri la situació d’emergència sanitària actual.

La moció que es presenta al ple recorda que la pandèmia de la Covid 19 hauria causat segons l’Organització Mundial de la Salut entre 6 i 8 milions de morts, duplicant els 3 milions i mig de mort registrats. La malaltia també està fent augmentar la pobresa i les desigualtats arreu del món. També subratlla que les vacunes no haurien estat possibles en un temps rècord sense una inversió pública mundial estimada al voltant de 25.000 milions d’euros, que contrasta amb el fet que la gestió posterior de les patents està suposant uns grans beneficis per al sector privat que les té. Qualsevol causa que endarrereixi la vacunació massiva i global impacta en la recuperació de la normalitat. Alhora s’està desenvolupant una Iniciativa Ciutadana Europea, Right2Cure que demana a la Comissió Europea que les vacunes i tractaments siguin considerats un bé públic global, accessible a tots i totes de manera gratuïta.

Davant d’una crisi global sense precedents, els professionals, les agències públiques i les organitzacions internacionals de la salut global han promogut una declaració per a l’alliberament de les patents de les vacunes contra la Covid 19, com a mínim temporalment perquè obstaculitzen la producció i distribució tant a nivell de ciutats com a escala mundial. La declaració ha estat signada per Metges Sense Fronteres, Metges de el Món, Oxfam Intermón, Amnistia Internacional i Medicus Mundi, entre moltes altres organitzacions, moltes de l’àmbit de la salut.

Cal que aquestes vacunes arribin a tots els racons del planeta per tal d’assegurar una cobertura global, seguint criteris de salut pública i començant per les treballadores i treballadors sanitaris i els col·lectius més vulnerables. Ho reclamem per una qüestió d’ètica mèdica, de salut global i de drets humans, i per prevenir l’aparició i la disseminació de noves variants.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest