«Avui hem constatat que el govern no compta amb el suport de cap grup, ni a la dreta ni a l’esquerra, per tirar endavant les ordenances fiscals. Ara esperem que en la negociació que haurà de fer en els propers dies, el PSC miri als grups d’esquerra per construir una proposta que no augmenti la pressió fiscals sobre les famílies i que reflecteixi ambició en la promoció de l’habitatge de lloguer i l’impuls de la transició energètica», declarava la regidora del comúdelleida, Laura Bergés
Un govern en minoria que comença a definir aliats
A la comissió celebrada aquest matí, la proposta d’ordenances del govern ha rebut 16 vots negatius de PP, ERC, Junts i Comúdelleida, dues abstencions de Vox i els 9 vots positius del PSC. Per tant, abans del dia 18, en què se celebrarà el Ple extraordinari d’Ordenances fiscals, el govern haurà d’intensificar les negociacions per aconseguir els suports necessaris per aprovar les noves ordenances.
«Ens fa la impressió que el PSC compta amb Junts per aprovar les ordenances fiscals, el primer gran tema que ens donarà pistes de si el govern vol impulsar un model de ciutat i de gestió pública que busqui punts d’acord amb els grups d’esquerra o si té més en coincidències amb els grups conservadors», afirmava la regidora del Comú.
Les propostes d’ordenances fiscals
«La proposta del govern, tot i que baixi l’IBI, puja altres taxes de manera que la ciutadania i empreses acabarem pagant un milió d’euros més, segons els propi informe econòmic del govern. En un moment d’inflació com el que estem vivint, considerem que aquest increment és injust»,expressava la Laura Bergés
En aquest sentit, el comúdelleida reclama que es congelin les taxes que el govern vol incrementar en un 5,8%, especialment aquelles que repercuteixen en la ciutadania, com la de recollida de residus, les del cementiri, o les taxes per ús d’equipaments públics.
El Comú també proposa introduir canvis per una major progressivitat en les taxes de residus i de cementiri, o ampliar el nombre de persones que es poden acollir a bonificacions per situació de vulnerabilitat econòmica.
«Les bonificacions lligades a la renda baixa estan referenciades a l’IPREM, l’index establert per definir què és considera una família desafavorida, que actualment està en 600€ mensuals, una quantitat que deixa fora moltes famílies que haurien de tenir una menor pressió fiscal», recordava la regidora del Comú. Per això el comú proposa que es consideri el llindar de 2 cops l’IPREM per a aquestes bonificacions, especialment les adreçades a famílies nombroses.
Per altra part, el comúdelleida reclama que no es rebaixi el temps de bonificació en l’IBI als propietaris que instal·lin plaques fotovoltaiques i que es millorin les bonificacions i preus a vehicles en funció d’eficiència energètica.
Una altra prioritat per al comúdelleida és incorporar els tipus màxims de recàrrec a l’IBI que permet la nova Llei d’habitatge per als habitatges desocupats de forma permanent, propietat de grans tenidors. «La proposta del govern en relació als pisos buits i a fiscalitat lligada a eficiència energètica ens envia senyals de falta d’ambició en dos temes urgents com són la garantia del dret a l’habitatge i l’acció davant el canvi climàtic», explicava la Laura Bergés