Nova taxa a multinacionals energètiques i racionalització de la despesa, propostes del Comú per anar més enllà del 2% en la reducció de l’IBI

Posted on Posted in Notícies and tagged , , , , .

A partir dels processos participatius endegats dimecres i del treball en assemblea, el Comú de Lleida fa pública la seua proposta d’Ordenances Fiscals, que aposta per una reducció dels impostos als ciutadans. Partim d’una rebaixa del 2% de l’IBI però anem molt més enllà, instant la Paeria a aplicar a les companyies subministradores totes les taxes que la llei permet. Aquests nous ingressos, combinats amb l’eliminació de la ingent despesa supèrflua actual, permetrien una reducció de les taxes municipals a curt termini.
Reducció gradual de l’IBI durant tot el mandat, partint d’un 2%
Com establia el nostre programa, el Comú de Lleida aposta per una reducció gradual de l’IBI, i el punt de partida és una rebaixa del 2% per al 2016. La situació econòmica de la Paeria ens impedeix ara mateix anar més enllà, però la diagnosi  ens dóna eines per aconseguir-ho durant la resta de legislatura, racionalitzant la despesa i aplicant a la nostra ciutat una nova taxa a les companyies d’electricitat, gas, telefonia i fibra òptica.
Imposar a les companyies subministradores totes les taxes que permet la llei per l’ocupació de l’espai públic
Mentre la Paeria grava fins al darrer cèntim i més tots els ciutadans, passa de puntetes en la imposició a entitats bancàries i multinacionals energètiques. El Comú proposa gravar al màxim -fins al límit que permeti la llei- l’ús de l’espai públic per part d’entitats bancàries, amb els caixers situats a peu de carrer, i per part d’empreses subministradores d’electricitat, gas, telefonia i fibra òptica, a les quals la Paeria només cobra una part de les taxes que els podria imposar. Fins ara s’aplica una taxa que reporta 1.994.011 euros. Apostem per crear una nova taxa per la utilització del sòl municipal per part de les companyies subministradores, (a excepció de les vies públiques urbanes) com han fet diverses localitats seguint l’exemple pioner de Guardo (Castella i Lleó) i Antas (Almeria). Això permetria gravar tot el cablejat de l’horta o les canonades que utilitzen terreny municipal fora del nucli urbà.DSC_0063
“Estem davant un equip de govern que ens carrega d’impostos per la seua pèssima gestió, que vol maquillar la seua incapacitat amb una mesura que només beneficiarà una part ínfima de la població i que obvia la possibilitat de gravar més a les multinacionals energètiques i la banca mentre ofega als ciutadans”, conclou el regidor del Comú Carlos González, qui afegeix “Voldríem un IBI progressiu, que qui té menys pagués menys, i voldríem acabar amb exempcions com les que té l’església. Però la llei, que algun dia aconseguirem canviar, ara mateix impedeix que des dels municipis poguem fer-ho”.

Font: Ministeri d'Hisenda i administracions públiques

Font: Ministeri d’Hisenda i administracions públiques. Extret de Foro-ciudad.com


Acabar amb tota despesa supèrflua per poder baixar més les taxes
La gràfica amb l’evolució dels impostos directes parla clar: des que Àngel Ros és alcalde, els ciutadans han vist com passaven a pagar més del doble en impostos directes. “Cal analitzar a fons les causes que fan que ara mateix no sigui viable reduir la base impositiva que pateixen els lleidatans: una descomunal despesa supèrflua, un continu malbaratament de diner públic i, en conjunt, una pèssima gestió de l’equip de govern” apunta el regidor Sergi Talamonte. Factors que el Comú ha denunciat i que seguirà combatent perquè estan en la base d’aquest desori econòmic que -a parer de l’equip de govern- no permet anar més enllà en la reducció de l’IBI, malgrat ser una de les ciutats de l’Estat que més grava als seus ciutadans.
Entre les esmenes del Comú a la proposta d’ordenances fiscals de l’equip de govern hi ha una rebaixa substancial de la taxa per alumne de les escoles bressol, que passa dels 125,5€ als 90, així com una reducció de 20 euros en el preu del servei de menjador, que se situarà en els 120 euros. També s’amplien les bonificacions, que fins ara eren irrisòries, ja que només se’n podien beneficiar unitats familiars amb una renda per càpita inferior a 4.800€ (la meitat del salari mínim interprofessional). S’amplia la bonificació per abastar totes les famílies amb una renda per càpita per sota del SMI.
Finalment el Comú proposa incloure una esmena que permeti a aquells ciutadans que són clients de banca ètica domiciliar els seus pagaments a través d’aquestes entitats. Instem la Paeria a establir convenis i acords que permetin començar a treballar amb entitats bancàries socialment compromeses.
A banda de la proposta de crear la nova taxa d’ús d’espai públic per part de companyies subministradores, el Comú presenta al Ple d’Ordenances Fiscals 24 esmenes, amb un tret comú: la progressivitat en les bonificacions, estirant el màxim la llei perquè qui menys té rebi el màxim de bonificació.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest