Plaza vs Pifarré, o l’especulació urbanística de la mà de la política vs l’economia ramadera familar

Posted on Posted in Notícies, Paeria and tagged , , .

L’eurodiputada de Podemos, Estefanía Torres, el diputat d’En Comú Podem Jaume Moya, i el regidor del Comú de Lleida Sergi Talamonte visiten la granja Pifarré i denuncien la desprotecció de les explotacions ramaderes i agrícoles familiars de l’Horta de Lleida davant d’actuacions especulatives.
Després de visitar la granja, els tres representants polítics han assenyalat el conflicte entre el veí i alcalde de Barbens per CiU, Josep Plaza, i la família Pifarré com un exemple de la pressió especulativa immobiliària que amenaça l’Horta de Lleida i l’agricultura i ramaderia de proximitat més en general, i han reivindicat mesures de protecció des del nivell municipal fins a l’europeu. En aquest sentit, el regidor del Comú de Lleida Sergi Talamonte ha explicat la moció que s’està negociant per presentar conjuntament amb altres grups en el proper ple municipal. La moció demana a l’Ajuntament que insti el Parlament a modificar la regulació del dret de pas en el Registre Civil, millorant el reconeixement del dret de pas adquirit per l’ús. Talamonte ha lamentat que “estem en una illa jurídica on la legislació actual deixa massa discrecionalitat judicial en el reconeixement d’aquest dret”, tal com s’ha posat de manifest en la resolució judicial recorreguda per la família Pifarré, que no reconeix el dret de pas en aquest cas, “quan és més que evident que aquest dret de pas ha existit des de fa més de 55 anys i que el veí Josep Plaza, alcalde de Barbens, ara l’ha tancat”.
3
Per la seva part, el diputat d’En Comú Podem Jaume Moya ha ressaltat el contrast entre els impediments legals i burocràtics que està trobant la família Pifarré per defensar la seva explotació ramadera i les facilitats amb que es desenvolupen activitats de caràcter especulatiu o no productives, com les que impulsa el veí dels Pifarré. Tot al contrari del que defensarà a Madrid “els Pifarré són un exemple d’aquella activitat agrària que hem de protegir i potenciar, ja que aporta diferents valors com són els d’una explotació tradicional i de qualitat, també culturals i de conservació del medi”. En aquest sentit, Moya s’ha compromès a treballar per posar fi a les “pràctiques caciquils, especulatives i de la gran industria que posen en perill la supervivència d’explotacions com Can Pifarré”
4
L’eurodiputada Esteanía Torres, de Podemos, ha interpretat el cas de Josep Plaza i la família Pifarré com un exemple de les limitacions que la regulació neoliberal posa a les institucions polítiques democràtiques a l’hora de defensar interessos col·lectius, com l’agricultura i la ramaderia i l’activitat econòmica de petites i mitjanes empreses. Torres, a més, ha afegit que el cas dels Pifarré és “un exemple més d’haver tingut unes institucions gestionades amb interessos personals, d’amiguisme i no per la ciutadania”. Un fet que és també evident “en la configuració de lleis i en sentències judicials injustes”. Estefanía Torres ha explicat la necessitat de lluitar per la sobirania alimentària, que es basa en el dret de cada poble “a decidir quin model de producció d’aliments vol” Segons Torres, “un model productiu i de consum com el que desenvolupa can Pifarré és l’idoni per l’equilibri del medi i la dignitat dels treballadors”.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest