Portarem l’adjudicació del contracte de neteja d’edificis municipals al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic

Posted on Posted in Notícies and tagged , , , , .

El grup municipal considera que l’adjudicació a Acciona no ha respectat la clàusula ètica del plec de condicions, que estableix com a condició d’execució del contracte que les empreses adjudicatàries no tinguin operacions financeres en països que siguin considerats paradisos fiscals per la Unió Europea.

«En els darrers anys la Paeria ha fet una actualització de les condicions de contractació per fomentar una contractació pública responsable, però en aquesta licitació entenem que no s’ha respectat l’apartat 33.2.B de la clàusula ètica per evitar la contractació amb empreses que eludeixen el pagament d’impostos a través d’entramats societaris en paradisos fiscals», explica la regidora del comúdelelida, Laura Bergés.

Per aquest motiu, el comúdelleida sol·licitarà la revisió de l’adjudicació al propi Ajuntament i si no es revisa portarà l’adjudicació al Tribunal de Contractes del Servei Públic. «La Guia de la Contractació Pública de la Paeria i les clàusules del plec de condicions d’aquest contracte no estan per quedar bé, sinó que impliquen una obligació que entenem que no s’ha respectat en aquesta adjudicació».


Extracte del plec de condicions administratives del contracte de neteja dels edificis municipals

Les connexions d’Acciona amb paradisos fiscals

El contracte de neteja d’edificis municipals ha estat adjudicat a l’empresa Acciona, per un període de quatre anys i un valor de 11,6 M€ (2,9M€/any). Una empresa que segons els informes d’Oxfam Intermon sobre responsabilitat fiscal de les grans empreses va incrementar la seua presència a paradisos fiscals amb 44 filials al 2021.

Els accionistes principals d’Acciona són dues societats creades per la família Entrecanales -Tussen de Grachten i Wit Europese Investering- amb seu a Holanda, que està considerada com un paradís fiscal per l’Observatori Fiscal de la UE (veure Atlas dels paradisos fiscals i Global Tax Evasion Report 2024). Els informes de l’Observatori també assenyala com des d’aquest país hi ha moltes facilitats per operar en altres paradisos fiscals. L’altre accionista corporatiu d’Acciona és el fons d’inversió Blackrock, assenyalat per informes del Senat dels Estats Units com una de les empreses que s’ha beneficiat de l’evasió fiscal a través de paradisos fiscals per al seu creixement.

La contractació pública responsable ha estat una de les prioritats del comúdelleida des de la seva irrupció a l’ajuntament. «Entenem que la despesa que fa l’ajuntament ha d’estar al servei d’una economia justa, que doni oportunitats a les empreses amb més responsabilitat social, ambiental, laboral i fiscal. I per això no podem deixar passar que contracte com aquest no hi hagi un respecte escrupolós de les clàusules de contractació responsable», valorava Laura Bergés.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest