Posició del Comú de Lleida respecte al pressupost de la Paeria per al 2021

Posted on Posted in Comú de Lleida, Paeria and tagged , .

Us fem arribar els motius pels quals el Comú de Lleida té previst abstenir-se en la Comissió Informativa d’aquest divendres en la votació del projecte de pressupostos de la Paeria per al 2021, amb la intenció de clarificar la situació.

  1. El Comú de Lleida vol uns nous pressupostos i per això vol fer-ne possible la tramitació, però considera que encara cal avançar més i està treballant, fent aportacions i negociant per aconseguir que el pressupost per al 2021 reculli aspectes que figuren al Pacte de Sant Joan, subscrit per les tres formacions el juny de 2019 i que són fonamentals per a la nostra formació, i perquè els comptes atenguin les reclamacions per al bé comú que està fent la ciutadania.

  2. Un dels eixos inexcusables que han d’afrontar aquests pressupostos és la resposta a l’emergència climàtica, que és també una inversió en salut. Al setembre de 2019 la Paeria va declarar la situació d’emergència climàtica i ecològica, una declaració que s’ha de traduir en accions per a fomentar el transport sostenible i l’estalvi energètic. Aquestes últimes setmanes, s’estan recollint aportacions de diferents entitats i institucions de la ciutat sobre aquest àmbit en la Taula Transversal sobre l’Emergència Climàtica i Sanitària que apunten també en aquesta direcció. El Comú de Lleida vol aportar la necessitat d’apostar per la transició ecològica i pels canvis profunds en el model de mobilitat, prioritzant els vianants, fomentant l’ús dels transports sostenibles i millorant el transport públic. Cal mantenir la despesa en el servei d’autobús urbà, a més de millorar-ne l’eficiència, i projectar una rebaixa de la despesa energètica a les instal·lacions municipals fruit de mesures decidides d’estalvi energètic.

  3. Davant la crítica realitat pressupostària que pateix l’Ajuntament de Lleida, agreujada per la pandèmia, considerem positiu per a la ciutat reduir despesa en càrrecs electes i eventuals.

  4. És prioritari aconseguir una sortida social a la crisi social i econòmica generada per la Covid-19 i per desenvolupar les prioritats del Pacte d’Entesa. Entenem que això requereix estalviar en altres aspectes i per això, a les retallades en moltes partides que ja hem consensuat, pensem que s’hi poden afegir les retallades en la despesa de càrrecs, en sintonia amb la situació que està vivint molta gent, i la rebaixa de la despesa energètica, que a més respon a un objectiu de lluita contra el canvi climàtic

  5. La posició del Comú de Lleida sobre els pressupostos es fixarà en l’assemblea convocada a tal efecte per al dia 25 de novembre. En tot cas, en les sessions d’informació i debat que s’han dut a terme fins ara al Comú, hem valorat que la proposta actual conté elements positius com el major esforç en inversió social, en polítiques d’habitatge o en millora de l’administració i bon govern, però que hi ha altres elements que considerem que cal revisar per poder comptar amb el vot favorable del Comú de Lleida.

  6. Considerem que el projecte de pressupost que hi ha sobre la taula ara mateix no és un document suficientment consensuat i encara no el sentim com a propi. Treballem perquè l’acord arribi: som socis lleials i responsables i ho volem continuar sent, i no podem renunciar a que siguin tinguts en compte aspectes que es van recollir com a prioritats al Pacte d’Entesa i que per nosaltres són irrenunciables.

  7. Amb la convicció que l’enorme feina que tenim per davant requereix de les millors eines possibles, i que el pressupost anual és l’eina principal per a un ajuntament. La nostra abstenció a la Comissió Informativa permet donar-nos a totes i tots més temps per trobar conjuntament els camins per arribar al millor acord, pensant en el conjunt de la ciutadania de Lleida. Pensem que hi ha marge per negociar i per aconseguir una millor proposta que eviti la pròrroga dels pressupostos. Seguim esmerçant els màxims esforços en el diàleg intern dins del govern per consensuar els comptes.

    Imatge d’arxiu (Assemblea Comú 9 juny 2019)

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest