Posicionament del comúdelleida entorn l’equipament de Pardinyes

Posted on Posted in Ciutat amable, Ciutat democràtica, Ciutat per treballar, Comú de Lleida, Paeria and tagged , , , , , .
Què planteja el comú en l’actual escenari?

Per al comúdelleida, la solució al conflicte creat a Pardinyes no és ni un canvi de govern per no fer cap equipament col·lectiu d’acollida, ni l’immobilisme amb una solució que té clarament marge de millora i que ha de comptar amb el barri. Pensem que la solució, hi hagi el govern que hi hagi, és un acord ampli per tenir equipaments col·lectius i pisos que permetin unes polítiques d’acollida i d’inclusió social adequades i que permetin avançar en solucions estables i consensuades a llarg termini.

Per aprofitar els diners que finalment s’han aconseguit de la Generalitat per avançar en la resolució d’un problema complex, el del sensellarisme i l’acollida de temporers, que ja fa massa temps que no s’ha abordat adequadament. Apostar per la polarització política entorn aquest tema, vinculant-lo a una moció de censura, sense voluntat d’arribar a acords ni a una banda ni a l’altra, ens sembla una irresponsabilitat i el pitjor favor que es pot fer tant al barri de Pardinyes, com al conjunt de la ciutat i a les persones que estan en situació de màxima precarietat.

Lleida necessita un equipament d’acollida col·lectiva?

Sí.

Cada estiu arriben persones buscant feina a la campanya de la fruita. Molts acaben trobant feina i allotjament però sempre hi ha un cert nombre de persones que no tenen un lloc on viure, i portem anys veient gent dormint al carrer o en condicions inacceptables. A més, la resta de l’any, també hi ha persones sense llar, que requereixen recursos d’acollida diversos, especialment en els mesos de més fred.

Actualment, existeix només un recurs de primera acollida, que resulta del tot insuficient. I portem massa anys sense que s’hagi donat solució a aquesta qüestió.

El nou equipament previst a Pardinyes és el necessari?

Al comúdelleida hem celebrat que per fi s’actués per aconseguir el finançament per crear nous recursos d’acollida. Però, atès que són recursos residencials destinats a inclusió social, també hem defensat que la millor solució no passa per un sol equipament per donar resposta a totes les necessitats de primera acollida, sinó que seria millor disposar de diversos equipaments a afegir al que s’està utilitzant actualment al Centre Històric.

A més, cal disposar d’altres recursos per a desenvolupar un procés d’inclusió social que va des de la primera acollida en equipaments col·lectius als pisos on es pot desenvolupar un procés progressiu d’autonomia personal i inclusió social.

Què ha fet el comúdelleida en relació a l’equipament previst a Pardinyes?

Des del comúdelleida hem intentat modificar el projecte d’equipament a Pardinyes per fer-lo de menor dimensió i acompanyar-lo d’altres recursos que donessin resposta a les necessitats existents. Hem insistit al govern per a que modifiqués el projecte arquitectònic, sense èxit fins al moment. Un cop el govern ja ha licitat la redacció del projecte, hem seguit treballant per aconseguir que el govern municipal rectifiqui en relació a la mida de l’equipament, per situar-lo dins una xarxa de recursos que garanteixi la capacitat d’atenció que Lleida necessita però evitant anar cap a un model de concentració de l’acollida en un sol recurs, ara a Pardinyes enlloc de al Centre Històric.

Què hem aconseguit?
  • Que es pressuposti la posada en marxa la creació d’un altre nou recurs d’acollida col·lectiva a afegir al de Pardinyes, amb una dotació inicial de 25.000 euros per fer-ne l’estudi i 200.000 euros per iniciar ja al 2022 la seua posada en marxa, tot activant el milió d’euros que l’ajuntament va rebre d’una herència per fer inversions en atenció al sensellarisme.
  • Que es pressuposti la continuïtat i reforç del programa de pisos per a treballadors temporers que es va posar en marxa al 2021 per tal de donar la millor atenció a tipologies d’usuaris diferents amb necessitats d’atenció diferents.
  • Una reserva del pressupost de l’EMU per a l’adquisició i rehabilitació de pisos per a programes d’inclusió social.
  • Un compromís de revisió dels protocols d’actuació de serveis socials per millorar la detecció i atenció a les persones més vulnerables i per tant també els programes d’inclusió social.
  • La disposició a definir un pla d’usos per a l’equipament de Pardinyes que fixi el seu ús per a l’atenció al sensellarisme en unes 60-70 places, tenint en compte la disponibilitat de més recursos.

Seguim insistint en la necessitat d’un diàleg a través del que puguem definir un projecte amb un ampli consens. Un diàleg que entenem que requereix disposició modificar els posicionaments previs de cadascú escoltant i enraonant amb als altres, i un compromís clar per arraconar els insults, l’assetjament i els discursos de la por i la criminalització de la pobresa.

 

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest