Preguntem a la Generalitat per possibles irregularitats en el vial de Torre Salses

Posted on Posted in Comú de Lleida, Comuns, Notícies, Paeria and tagged , .

El grup municipal del Comú de Lleida i En Comú Podem pregunten si és cert que la proposta aprovada pel ple municipal compta amb vistiplau d’una Comissió Territorial d’Urbanisme que encara no s’ha dut a terme. Un futur centre comercial de grans dimensions és un model obsolet que va en contra dels interessos del petit i mitjà comerç
En Comú Podem i el grup municipal del Comú de Lleida han preparat una bateria de preguntes al Parlament per saber si la construcció d’un nou vial d’accés al SUR 42-Torre Salses, on està projectada una zona comercial de petites i mitjanes superfícies, podria incórrer en “irregularitats”, ja que la modificació del pla general no es fa per un interès públic.
Pel regidor del Comú de Lleida, Sergi Talamonte, aquesta modificació es contrària a l’interès públic, entre altres motius perquè «dos dels quatre carrils acaben en una zona verda, sense connexió i, a més a més, no introdueix els dictàmens aprovats de la darrera comissió d’urbanisme referents a espais de zona verda, habitatge de protecció oficial, costos d’expropiació ni de construcció del vial”. En referència als costos, Talamonte adverteix que “hauria de ser el promotor qui hauria de pagar aquest vial. Si es demostra que la modificació del Pla General està duta a terme per afavorir l’interès privat, comportaria un delicte de prevaricació. No es pot modificar el planejament general per reduir costos i afavorir un inversor privat».
El Comú de Lleida també alerta que, en contra del que va assegurar el tinent d’alcalde d’Urbanisme de la Paeria, Fèlix Larrosa, al darrer ple municipal, la proposta de modificació del vial Víctor Torres, d’accés a Torre Salses no pot comptar amb el vistiplau la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat atès que encara no s’ha celebrat. La proposta va ser aprovada en el darrer Ple municipal només amb els vots a favor del PSC, C’s i PP. Sergi Talamonte precisa que “la Comissió Territorial d’Urbanisme encara no ha pogut avaluar la proposta, i és estrany que la modificació constés a l’ordre del dia de la pròxima reunió de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Lleida, només tres dies després que fos aprovat pel Ple del passat 30 de juny».
Ambdues formacions també han criticat que la proposta tècnica que avala els informes de la Paeria l’ha realitzat una persona contractada per l’ajuntament com a eventual “la qual cosa demostra les intencions polítiques, ja que aquests informes els ha de fer un tècnic de l’ajuntament, no un càrrec polític».
A tot això, Sergi Talamonte vol saber com justifica el Govern de la Generalitat que l’Ajuntament de Lleida, per l’interès general, requalifiqui terrenys que actualment són equipaments i augmenten els aprofitaments urbanístics dels actuals propietaris dels sectors UA96, si aquests no hauran de fer front al cost d’urbanització del vial»
D’altra banda, el Comú i ECP preguntaran a Territori i Sostenibilitat sobre el futur macroprojecte comercial que preveu Carrefour al costat de la LL-11, ja que volen saber com justificaran que la Paeria no tingui en compte en la modificació del Pla General les necessitats de mobilitat que suposarà la construcció d’aquesta altra àrea comercial, ja que també tindrà el vial Víctor Torres com a accés principal.
Les formacions han aprofitat per qüestionar el model comercial que vol dur a terme l’equip de govern d’Àngel Ros, basat en grans superfícies instal·lades als afores de la ciutat, que, com ha assenyalat el Diputat Jaume Moya “són un model obsolet que no encaixa amb la ciutat de Lleida i que està fracassant arreu del món”. Per Moya, els grans centres comercials “trenquen les estructures tradicionals del petit i mitjà comerç i els projectes dels emprenedors locals, ja que les grans superfícies imposen polítiques de preus i horaris amb les quals no es pot competir en pla d’igualtat”. Així doncs, el Diputat considera que aquest model pot portar a la “paulatina desertització” dels eixos comercials de la capital del Segrià.
En el terreny urbanístic, Moya també s’ha mostrat preocupat pel cas Torre Salses, ja que “s’oculta la informació pública sobre el detalls del conveni de compravenda dels terrenys entre el banc dolent i la promotora, per uns pretesos principis de confidencialitat imposats amb la complicitat de la SAREB, que recordem és un ens públic depenent de l’Estat”. En aquest sentit, Moya ha defensat la necessitat de “transparència” pels detalls de les transferències d’aquests terrenys o, “en cas contrari, ens farà malpensar en la vella pràctica dels pelotazos que hem hagut de rescabalar amb els diners públics de tota la ciutadania”.
Preguntes a Generalitat Vial Víctor Torres SUR-42

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest