Presentem 20 reclamacions als pressupostos 2017 per fer-los legals, reals i realitzables

Posted on Posted in Notícies, Paeria and tagged , , .

El Comú de Lleida ha presentat 20 reclamacions als pressupostos 2017 de la Paeria que aposten per una major despesa social, promocionar l’ocupació de qualitat i l’emprenedoria i evitar despesa supèrflua. Davant uns pressupostos il·legals, irreals i irrealitzables, l’agrupació d’electors planteja uns comptes que compleixin la llei, que responguin a les necessitats reals de la gent i que siguin realitzables a través d’una previsió d’ingressos ajustada a la recaptació real.

Un pressupost realitzable
En l’aprovació inicial de pressupost (amb el suport de Cs i PP) el PSC infla la recaptació en 7,03 milions d’euros, ja que la previsió no s’ajusta a la recaptació real que hi ha hagut al 2015, per exemple en partides com la que preveu 3,9 milions per venda de solars. Per aconseguir l’equilibri econòmic, el Comú proposa revisar la previsió d’ingressos en partides com la de multes, l’impost sobre vehicles de tracció mecànica o la zona blava, inflades en al voltant d’un milió d’euros cadascuna.
L’agrupació d’electors planteja un increment dels ingressos en 2,9 milions d’euros amb noves partides, essent la més quantiosa la que ha de reportar 2,05 milions mitjançant l’aplicació d’un major IBI per a usos no residencials en el 10% dels edificis amb major valor cadastral.
Finalment reduïm la despesa en 4,13 milions d’euros. Ajustar la despesa en les grans concessions en un 10% permetrà estalviar més de mig milió d’euros en concessions com la d’autobusos, neteja viària i recollida de residus. La municipalització de la zona blava prevista ha de comportar 0,93 milions d’euros d’estalvi als comptes.
Un pressupost real
La reducció de la despesa en partides com la transferència corrent a l’EMU (en 1,02M€), el fons de contingència (0,97M€) o el fons d’ajustament pressupostari (0,23M€), o l’eliminació de partides com la transferència corrent al CNC (0,28M€) aporta uns recursos que es destinaran fonamentalment a necessitats socials (pla de xoc contra la segregació escolar, beques menjador, eficiència energètica, pobresa energètica,…) promoció de la formació i l’ocupació de qualitat (en àmbits d’alt valor afegit com la protecció de dades) o el foment de l’economia i el medi ambient, entre d’altres.
Un pressupost legal
El Comú ha presentat dos reclamacions per la legalitat en el procediment d’elaboració dels pressupostos. Totes dues es fonamenten en l’incompliment de la llei 2/2004 Reguladora d’Hisendes Locals. En la primera, demanem que el pressupost del PCiTAL contempli un superàvit per a l’absorció del dèficit (de 7,18M€ al 2015), com estableix la llei, i faci cas a l’informe d’intervenció annex al pressupost. La segona reclamació sobre legalitat demana a la Paeria que s’adapti als terminis marcats a l’article 168 de la citada Llei.
img_5809
Transparència i participació
A partir de la constatació que la denominació de diverses partides genera opacitat i confusió, el Comú aposta per un canvi de terminologia que propiciï més transparència i major comprensió dels comptes per part de la ciutadania, camí necessari cap a uns pressupostos participatius. No hi ha explicació per camuflar sota conceptes genèrics com “Lloguer” partides que s’haurien de dir pel seu nom, com la de 0,7M€ pel “Rènting de la Ciutat Esportiva Agnès Gregori” o la de “Lloguer de places de pàrquing per a vehicles de l’Ajuntament”. Cal filar més prim i no resumir en “Altres despeses de funcionament” partides tant diverses com les de seguretat, protecció civil, igualtat, arxius, habitatge, atenció ciutadana, infància, educació, cultura,… Igual d’incomprensible ens sembla denominar “Altres contractes” partides molt més definides, com la de “Contracte per la direcció de l’Animac”.

El Comú presenta 20 reclamacions a pressupostos

El Comú presenta 20 reclamacions a pressupostos


Per què presentem reclamacions?
El desgavell de l’equip de govern en l’elaboració dels pressupostos 2017, en tot el procediment i en els terminis, deixa com a única opció per poder fer propostes rigoroses la via de la reclamació, oberta fins al 28 de desembre. Per poder treballar amb la seriositat que mereixen els comptes municipals cal fonamentar les aportacions sobre una proposta determinada de pressupostos ja que només així es pot treballar amb rigor, concretant d’on surt cada partida proposada. Per aquest motiu ens hem vist abocats a introduir les propostes de l’agrupació d’electors en el període de reclamacions previst a la llei.
Reclamacions insuficiència d’ingressos menors despeses
Reclamacions omissió crèdit despesa social
Reclamacions omissió crèdit major despesa residus
Reclamacions omissió crèdit promoció i consum ètic
Reclamacions omissió crèdit eventual arts escèniques
Reclamacions omissió crèdit trasllat Morera i Mercat Central
Reclamacions omissió crèdit Premi valor contra laïcitat
Reclamacions omissió crèdit foment ocupació tècnica
Reclamacions omissió crèdit diverses contra ajustament
Reclamacions omissió crèdit treballs comunitat i transparència
Reclamacions omissió crèdit diverses contra fons contingència
Reclamacions omissió crèdit despesa social
Reclamacions insuficiència d’ingressos majors ingressos
Reclamacions per transparència 1
Reclamacions per transparència 2
Reclamacions per transparència 3
Reclamacions per transparència 4
Reclamacions per transparència 5
Reclamacions insuficiència d’ingressos menors ingressos
Al·legació PCiTAL

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest