El comúdelleida ha presentat una sèrie d’esmenes al ‘Reglament de funcionament de les comunitats energètiques’ de l’Ajuntament de Lleida, amb l’objectiu de clarificar el seu contingut i assegurar que s’ajusti a les definicions establertes per les normatives europees i estatals.
ll
Laura Bergés, regidora del comúdelleida, ha criticat l’actual reglament, destacant que “no és un reglament de Comunitats Energètiques, és un reglament de repartició de l’energia produïda en les instal·lacions fotovoltaiques propietat de la Paeria.”
Des del comúdelleida s’ha subratllat que la Paeria no està promovent veritables comunitats energètiques, sinó que està regulant la distribució de les seves futures instal·lacions fotovoltaiques col·lectives, un model que ja fa deu anys que s’implementa en molts municipis catalans.
Per això, el grup municipal demana la modificació del títol del reglament per reflectir adequadament el seu contingut. On abans es referia a les ‘comunitats energètiques’, ara es proposa que digui ‘instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum compartit de l’Ajuntament de Lleida’.
Aquesta modificació és essencial, ja que “segons la normativa europea i estatal, les comunitats energètiques han de tenir entitat jurídica, basada en la participació oberta i voluntària de socis que n’ostenten la propietat, i l’ajuntament no està promovent això, ja que la propietat de les instal·lacions és de l’ajuntament, i no es crea cap figura de soci amb control sobre les decisions, sinó simplement es reparteixen drets de consum energètic“, afegia Bergés.
Amb aquesta esmena es pretén alinear el títol amb el contingut real del reglament i reflectir amb precisió que es tracta de la regulació de la distribució de l’energia produïda en les instal·lacions municipals amb un model d’autoconsum compartit.
A més, el comúdelleida ha presentat una esmena per a la introducció de mecanismes específics per garantir l’accés a tots els consumidors, incloses les llars i comerços amb ingressos baixos o vulnerables, com un dels objectius prioritaris de qualsevol iniciativa d’energia compartida.
“Això és fonamental, tal com afirma la Directiva Europea i les normatives estatals i autonòmiques, per combatre la pobresa energètica i justificar la intervenció pública municipal en el desenvolupament d’activitats energètiques“, reclamava la regidora.
Laura Bergés conclou que “aquestes esmenes són clau per assegurar que el reglament de l’Ajuntament de Lleida no només compleixi amb les normatives vigents, sinó que també reflecteixi un compromís real amb la democratització de l’energia i la lluita contra la pobresa energètica“.