“Qui va bloquejar tantes mesures per a l’horta durant 40 anys diu ara als que porten mesos al govern que té la recepta màgica per a l’horta”

Posted on Posted in Ciutat per treballar, Ciutat per viure, Comú de Lleida, Notícies, Paeria and tagged , .

Els que formem aquest equip de govern hem apostat fermament per la comissió de l’Horta com a eina per defensar els drets dels nostres pagesos i pageses i ho ha fet per motius evidents: l’horta és una part essencial de Lleida i en temps difícils per a la nostra pagesia calen debats i actuacions, també des de l’àmbit municipal. Però treure de la Comissió de l’Horta aquests debats ens sembla menystenir la gent de l’horta, perquè és en el seu espai on s’haurien de portar tots els debats i, sobretot, totes les solucions.

Aquest equip de govern té un projecte ambiciós per a l’horta, un conjunt de mesures per promoure-la, integrar-la a la ciutat i per igualar les condicions de vida de la població de l’Horta a la de la resta de ciutadania de Lleida. Mesures contemplades en el Pacte d’Entesa i que anirem desgranant durant aquest ple.

Vistes les propostes que ha presentat el PSC a aquest ple, resulta difícil d’entendre que, si creuen en aquestes propostes, no les canalitzin amb un treball en l’espai que pertoca, la Comissió de l’Horta. Una comissió on aquest grup municipal, el Comú de Lleida, va presentar el passat mandat -quan el PSC governava- infinitat de propostes per a l’horta. Algunes les van menystenir i altres se les van apropiar. Qui va bloquejar tantes mesures per a l’horta, qui va governar durant 40 anys, diu ara als que porten 8 mesos al govern que té la recepta màgica per a l’horta. Les nostres pageses volen fets i no escenificacions ni postureig, senyors del PSC.

El Comú de Lleida ha treballat sempre colze a colze amb la gent de l’horta. Amb la incansable Marina Pifarré com a representant del Comú a la comissió de l’horta -gràcies Marina- i amb tanta gent de l’horta amb qui hem fet tantes reunions i treballat propostes, moltes d’elles reeixides. Pensem que avui convé posar en valor la feina feta pel Comú de Lleida de la mà amb les persones que habiten a la nostra horta, perquè -per damunt del soroll d’aquest ple- creiem en aquest model de treball propositiu, colze a colze amb els pagesos i ramaders.

  • Hem promogut la seguretat al territori apostant per restituir les patrulles de la Guàrdia Urbana al medi rural i consolidant-hi la plaça d’agent cívic, catalogant habitatges perquè puguin ser localitzats amb GPS per facilitar l’atenció a les emergències i senyalitzant, millorant i arranjant camins.
  • Hem fet propostes per l’accés a drets i serveis bàsics com l’aigua de boca pels animals, el transport públic o la connexió a Internet amb fibra òptica, indispensable per modernitzar l’estructura empresarial agrària.
  • El Comú ha apostat per la recollida de voluminosos a l’Horta i per un Porta a Porta consensuat amb els veïns.
  • Per activar l’economia al medi rural hem definit la marca ‘Horta de Lleida’ com una aposta ferma pels nostres productes, el comerç de proximitat i dels mercats, treballant per la implantació de l’economia circular al nostre territori i frenant el despoblament. Perquè la gent torni als mercats cal dignificar els espais de venda, i per això n’hem exigit la neteja.
  • A proposta del Comú s’ha activat un banc de terres que ha de permetre cedir a pagesos actius finques no cultivades del perímetre de l’horta per donar alternatives a finques abandonades.
  • Hem defensat l’impuls de l’agroturisme rural potenciant un patrimoni natural ric i alhora poc conegut. Per això hem treballat per garantir els passos centenaris com el camí Medieval del Riu, pel reconeixement patrimonial de la cabana de volta de l’Horta, per l’arranjament de parcs com el de Serrallarga o de rius com el Noguerola o els de Sucs i la recuperació dels camins fluvials o pels pantans de Suquets de Baix.
  • La nostra horta no seria sense la professió pagesa, un col·lectiu que ens hem esforçat a dignificar, pel reconeixement de la professió pagesa i del que la pagesia ha significat històricament per Lleida, vam defensar mesures com un nomenclàtor de carrers amb nom de pageses i pagesos de Lleida.
  • I vam donar relleu al 15 d’octubre com a dia de la dona rural, una diada festiva i representativa de la dona pagesa de l’Horta.
  • En el nostre afany per mantindre l’horta viva, hem topat amb molts esculls per part de totes les administracions. Davant atacs tant ferotges com el que va suposar la cadastrada del PP, amb un gran augment dels valors cadastrals de les edificacions rústiques indispensables per l’activitat agrària, hem exigit una actitud valenta de defensa ferma de la pagesia per part de la Paeria.

Ho vam fer amb ànim propositiu i constructiu quan érem oposició i ho seguim fent ara que som equip de govern. Posant en valor tot el que hem sembrat des que som a la Paeria. Seguim treballant per dignificar la vida de les nostres pageses, dels nostres ramaders, per integrar l’horta a la ciutat i per dinamitzar l’economia de proximitat que ens aporta.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest