El comúdelleida ha presentat una esmena al Pla Director Municipal de Cooperació per a que els objectius de despesa quedin fixats en un mínim del 0,5% del pressupost, exclosa la despesa de personal, amb increments progressius per arribar a l’1% en un termini de cinc anys.
El Pla Director que es porta a aprovació al Ple del divendres, estableix l’objectiu de l’1% del pressupost per a cooperació, tal i com ja figurava en els compromisos signats al 2008 i en el Pacte Municipal contra la pobresa, però sense establir cap mínim ni termini per arribar-hi. Per això, l’esmena del comúdelleida proposa afegir indicadors econòmics que marquin un mínim del 0,5% del pressupost, sense tenir en compte les despeses de personal, per a cooperació i increments anuals d’un mínim de 55,000 euros, per arribar a l’1% en cinc anys.
“Hem vist com el pressupost per a cooperació ha patit una retallada dràstica des del 2010, deixant en paper mullat el compromís de l’1% que es va assolir al 2008. Per això, pensem que el nou pla director ha de concretar millor les directrius de despesa“, ha explicat Sergi Talamonte, regidor del comúdelleida. La despesa en cooperació va arribar als seus màxims al 2007, quan va superar els 800.000 euros. Va començar a baixar de forma dràstica durant el mandat d’Àngel Ros, quan va caure ja per sota del 200.000 euros, i amb ERC al capdavant de l’àrea, s’ha mantingut per sota d’aquesta xifra, sense tenir en comte les despeses de personal propi de l’ajuntament.
Font: per als anys 1995-2012, Pla Director de Cooperació i Solidaritat de l’Ajuntament de Lleida 2013-2016; per als anys 2013-2015, Informe d’avaluació del Pla Director de Cooperació i Solidaritat de l’Ajuntament de Lleida 2013-1016; per als anys 2016-2021, memòries anuals de l’àrea de cooperació de l’Ajuntament de Lleida. No es comptabilitza la despesa en personal propi de l’ajuntament dedicat a cooperació.
«L’aprovació del nou Pla Director de Cooperació no pot ser indiferent a la realitat de les morts en les rutes migratòries, de l’increment de la pobresa i dels conflictes bèl·lics, i de la pressió migratòria que comporten. Per això, cal recuperar l’esperit solidari i compromès i tornar a situar Lleida com a referent en polítiques de cooperació i solidaritat, amb compromisos concrets i calendaritzats que ens atansin a l’objectiu de l’1%», ha valorat Sergi Talmonte.
Actualment, el percentatge de pressupost destinat a cooperació es queda en el 0,27% si es tenen en compte les despeses de personal propi de l’ajuntament i en un escàs 0,17% si no s’inclou aquesta partida.
El 0,7%, desigualtats globals i migracions
L’objectiu de destinar el 0,7% del PIB a la cooperació i ajut al desenvolupament dels països empobrits va ser fixat per les Nacions Unides ja al 1972, amb l’objectiu de recuperar les economies i teixit social d’aquests països, evitant així la pressió migratòria i els conflictes bèl·lics provocats per la pobres i la desigualtat global.
Als anys noranta, les mobilitzacions ciutadanes van conscienciar les administracions per complir amb aquest objectiu de cooperació internacional, que posteriorment ha anat quedant relegat. Actualment, les previsions d’onades migratòries i augment de les desigualtats mundials que motivaren les resolucions de nacions unides del 1972 s’han complert i són una cruenta realitat. L’Organització Internacional de Migracions, xifra en més de 3.000 el nombre de morts en el mar Mediterrani cada any. I aquest és només la xifra de l’anomenada ruta del Mediterrani.
Per tot plegat, el comúdelleida celebra que s’hagi arribat a un ampli consens entorn el pla de cooperació i les línies de treball, però demana compromisos més clars per revertir la retallada que ha patit el pressupost de cooperació a Lleida.