Reclamem que els contractes de neteja i manteniment dels edificis municipals han d’obrir més oportunitats a les pimes i a l’estalvi energètic

Posted on Posted in Ciutat democràtica, Ciutat per viure, Comú de Lleida and tagged , , , .

Condicionem el vot a la contractació de la neteja i del manteniment dels edificis municipals a la introducció de canvis per millorar l’accés a les licitacions per part de petites i mitjanes empreses i per reforçar els criteris ambientals i laborals.

«La divisió per lots que ha fet el govern està molt lluny del que li havíem plantejat per facilitar que les pimes de Lleida puguin optar a la contractació pública, ja que es continua concentrant al voltant del 90% del servei en un sol lot, tant en el contracte de neteja com en el de manteniment», ha explicat Sergi Talamonte.

Al gener,  vam presentar una proposta, acceptada pel govern, per separar en dos contractes diferenciats el servei de neteja i el de manteniment dels edificis municipals, i dividir ambdós contractes en lots per facilitar que les petites i mitjanes empreses poguessin optar-hi. També  es va acordar reforçar els criteris laborals, ambientals i socials, i reservar algun lot per a centres espacials de treball.

Contractes pensats per a grans empreses

La proposta de contractació que anirà al ple del divendres divideix el contracte de neteja en quatre lots, però s’adjudica a un d’ells el 94,3% de l’import del servei, per atendre la neteja de tots els edificis municipals del nucli urbà. Sí que es reserva un dels lots, el més petit, per a centres d’inserció laboral. Per altra part, el contracte de manteniment es divideix en tres lots, però altre cop, un d’ells concentra el 87,4% de l’import.

També denunciem que les condicions que s’estableixen en les clàusules valoren l’experiència de les empreses en la prestació dels serveis, però sense avaluar la qualitat d’aquesta experiència. «La redacció de les clàusules ens fa pensar que es vol tornar a adjudicar el contracte a la mateixa empresa, que té la capacitat per optar als lots més importants i a la que se li valorarà l’experiència, tot i que hagi estat incomplint moltes de les condicions que figuraven en el contracte actual, per exemple, en quant a l’estalvi energètic», ha valorat Sergi Talamonte.

Amb poca exigència ambiental i laboral

Precisament, el contracte de manteniment reitera els objectius d’estalvi energètic que figuraven en el contracte actual, però només atorga una puntuació de 5 sobre 100 a les mesures per a la reducció i control de la despesa energètica. «Al mateix ple del divendres el govern porta una modificació pressupostària d’1,3 milions d’euros per l’increment de la factura amb Endesa, mentre està renunciant a incloure com a prioritat l’estalvi energètic en el contracte de manteniment dels edificis municipals», ha explicat Sergi Talamonte.

En relació a les clàusules laborals, considerem que ambdós contractes haurien d’incloure una major limitació de la subcontractació, per evitar la precarització laboral que acompanya els processos de subcontractació.

 

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest