Reivindiquem la sobirania tecnològica en la gestió pública per reduir la dependència de grans corporacions

Posted on Posted in Notícies.

El grup municipal del comúdelleida ha expressat la seva oposició al nou contracte de serveis i subministraments informàtics i de telecomunicacions de l’Ajuntament de Lleida, valorat en més de 9 milions d’euros, i reclama una estratègia de migració digital a estàndards de codi obert que avancin en la sobirania digital de l’administració pública.

El comúdelleida considera que aquesta contractació hauria d’anar acompanyada d’un pla de sobirania tecnològica del sector públic, coordinat amb altres administracions locals, autonòmiques i europees, per evitar la dependència de grans empreses multinacionals com Microsoft o Cisco Systems.

Considerem essencial treballar en el desenvolupament i la implementació de tecnologies i solucions de codi obert, que permetin una gestió més autònoma i segura de les dades de la ciutadania, que garanteixin la interoperabilitat entre administracions i entre aplicacions, i que alliberin l’administració pública, i la ciutadania que usa l’administració electrònica, de la dependència respecte a uns pocs proveïdors“, destacava la regidora del comúdelleida Laura Bergés.

Dependència Tecnològica i Sobirania

El comúdelleida, com ja va fer el 2018 quan es va licitar el contracte que ara acaba, denuncia la dependència tecnològica de l’ajuntament respecte aplicacions propietàries, que atorguen una posició de privilegi a unes poques empreses, alhora que limiten la interoperabilitat dels sistemes digitals municipals.

La dependència dels grans conglomerats tecnològics no és beneficiosa ni per a la gestió pública, ni per a la plena protecció de les dades que acumula l’administració, ni per al desenvolupament econòmic local al voltant de les tecnologies de la informació i les comunicacions“, afegia la regidora.

Per això, el comúdelleida subratlla que treballar amb llicències de programari lliure i amb solucions de codi desenvolupades per l’administració i el sector tecnològic local permetria una major sobirania tecnològica. “Això no només augmentaria la seguretat en la gestió de les dades confidencials de la ciutadania, sinó que també contribuiria a una major transparència i control sobre les eines utilitzades“.

En aquest sentit, el comúdelleida fa una crida a iniciar una transició cap a un sistema més independent, en la línia de la pròpia estratègia de serveis públics digitals que promou la UE per avançar en solucions de codi obert per a l’administració pública i en la interoperabilitat entre els sistemes de les administracions.

La UE, però també països com Itàlia o França, o municipis com Múnic, Groningen o Barcelona, fa temps que estan treballant en aquesta línia, i ens agradaria que Lleida s’afegís a aquest tren de la innovació lligada a la sobirania tecnològica“, explicava Bergés.

En aquesta línia, la regidora ha recordat que el passat mes de març la UE aprovava un reglament sobre interoperabilitat del sector públic en tota la Unió, que també aposta pel codi obert en la digitalització de les administracions.

El comúdelleida insta al govern municipal a reconsiderar la seva dependència de grans corporacions tecnològiques i el seu software propietari i a treballar cap a un model més sostenible i autònom amb un pla de migració digital interna cap a sistemes de codi obert i llicències públiques.

Per a més informació podeu veure:

UE Open source strategy
Open Souce Observatory
Munich’s Long History with Open Source in Public Administration
Pla digital de l’Ajuntament de Barcelona. Mesura de govern per a la digitalització oberta
Barcelona: Transició cap a la sobirania tecnològica

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest