Seguim treballant per un acord de ciutat en polítiques d’inclusió i atenció a temporers

Posted on Posted in Ciutat amable, Ciutat per viure, Comú de Lleida, Notícies, Paeria and tagged , , , , , , .

El comúdelleida valora positivament la proposta d’acord entorn l’atenció al sensellarisme i la campanya agrària que el govern ha traslladat als grups municipals de la Paeria.

La proposta d’acord incorpora aportacions del comúdelleida i del PSC en la línia de diferenciar l’atenció a la inclusió social de l’atenció a temporers, diversificant el tipus de recursos en els dos casos, i redefinint el projecte de l’equip comunitari previst a Pardinyes.

«Entenem que el govern ha modulat la seua posició per tal de cercar un acord ampli, i que la proposta ens allunya de repetir un model de concentració de l’atenció als sensellarismes en un sol punt, que era un dels aspectes que més ens preocupava», ha assenyalat el regidor del comú Sergi Talamonte. «Esperem que els grups que avui han plantejat objeccions a aquesta proposta i el PP, que no està participant de cap reunió, modulin també les seues exigències i entenguin que l’atenció als sensellarismes no pot ser una arma llancívola usada amb interessos partidistes, sinó que com a ciutat hem de saber-nos posar d’acord per aconseguir que ningú no hagi de dormir al carrer», ha afegit.

Una proposta àmplia de reforç i diversificació de recursos

El comúdelleida considera que la proposta d’acord dona resposta a bona part de les demandes veïnals i dels grups polítics que havien reclamat una revisió del projecte impulsat pel govern a Pardinyes amb l’ECMU. Per al grup del comú, els aspectes més destacats de la proposta d’acord són els següents:

  • Se separa l’atenció al sensellarisme i la inclusió social de l’atenció a les necessitats d’allotjament vinculades a la campanya agrària
  • En l’atenció al sensellarisme i la inclusió social es planteja un model que prioritza el «primer, la casa». Primer, un lloc on viure, amb la màxima autonomia possible en cada cas, per endegar processos d’inclusió, amb diversitat de recursos de més o menys exigència -pisos, comunitats de llars, allotjaments col·lectius-. Això es concreta en més política d’habitatge públic i lloguer social, el projecte Acadèmia18 per a inclusió social i compromís per un tercer equipament de baixa exigència.
  • Per a afrontar les necessitats vinculades a la campanya de la fruita es combinen també recursos diversos. El programa de pisos de l’EMU per millorar l’accés al lloguer als temporers que troben treball. Mesures per facilitar l’allotjament en les pròpies explotacions, a càrrec dels pagesos. Un equipament, l’ECMU, redimensionat per al primer acolliment de les persones que després poden trobar un altre allotjament i per a les persones que no poden accedir a cap altre allotjament. Més coordinació amb municipis propers per una actuació complementària en la campanya agrícola. I més exigència a la Generalitat per finançar aquestes necessitats.
  • Es planteja també la cessió del solar del c/Josep Pallach a la Fundació Pardinyes per a que hi pugui desenvolupar el projecte residencial per a gent gran. Un solar que tornaria a disposició de l’Ajuntament si no s’hi fa res en els propers 10 anys.
Seguir negociant

Des del comúdelleida es valora que aquesta proposta d’acord no només recull les aportacions del comú i gairebé la totalitat d’aportacions del PSC, sinó que també dona resposta a algunes de les qüestions que havia plantejat el grup de Ciutadans relatives a la diversificació i deslocalització de recursos i una major implicació de l’àrea de serveis socials en l’atenció a les persones en risc residencial.

En la reunió d’avui, el regidor del comú s’ha compromès i ha demanat als altres grups presents un darrer esforç per arribar a una entesa que es pugui ampliar a les entitats socials i veïnals tant del barri de Pardinyes i dels altres barris on es projectin equipaments, com també a les entitats del tercer sector implicades en l’atenció a les persones vulnerables que han de fer ús d’aquests recursos.

El comú preveu mantenir reunions en els propers dies amb els partits polítics del consistori i les entitats socials per compartir valoracions de la proposta d’acord, abans de la reunió dels 27 regidors i regidores que el govern té previst de convocar.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest