Temps estranys, moment per repensar-nos

Posted on Posted in Ciutat per viure, Ciutat valenta, Comú de Lleida, Comuns, Notícies, Paeria.


La crisi del coronavirus ens ha dut a una situació desconeguda. La nostra quotidianitat s’ha vist alterada, de cop, dramàticament per a moltes persones, a nivell global… Davant el sotrac, esperem tornar a la normalitat. La normalitat de sortir de casa, trobar-nos i tocar-nos. Però no a la normalitat del dia abans del coronavirus. Perquè fa molt que sabem que el que teníem abans del coronavirus no era normal. Fa temps que sabem que el nostre planeta, la nostra salut, la nostra vida en comú, la política, l’economia, no funcionen amb normalitat.

Al Comúdelleida, ja sabíem que feia falta un canvi de rumb també a nivell local: sabíem que la Paeria i la gestió municipal necessitaven un reset molt difícil de gestionar amb la caixa més que buida heretada

Ara, aquest canvi de rumb és encara més ineludible. Per això volem fer de la necessitat virtut, i reforçar la nostra tasca, a govern i a la societat, aprenent i fent nostre el que ens crida aquesta crisi:

  1. La prioritat és la vida, la gent: des de les àrees de responsabilitat que ens corresponen i amb les màximes complicitats polítiques, institucionals i, sobretot, socials, ens comprometem a treballar perquè l’ajuntament activi totes les seves eines i l’exigència i col·laboració amb les altres administracions per fer front a la crisi sanitària i sobretot, a la crisi econòmica i social, que és on tenim més competències. Els serveis socials, habitatge, promoció empresarial i treball, l’atenció ciutadana i administració electrònica han de treballar de forma ambiciosa i coordinada en l’atenció a les necessitats de la gent.
  2. La producció local, l’autoorganització i la cooperació són imprescindibles: aquest dies hem comprovat la potència d’aquests circuits de proximitat: la xarxa de voluntariat, afegida a tot el voluntariat del tercer sector que ha seguit al peu del canó; noves iniciatives entorn el consum de proximitat, augment de l’interès per la producció local; iniciatives de col·laboració de la universitat i empreses locals per innovar i abastir de materials necessaris al sistema sanitari… L’ajuntament ha de ser còmplice d’aquestes xarxes de proximitat, hi ha de col·laborar. S’ha d’actualitzar el concepte de participació i treball en obert, per a que ajuntament i societat civil es potenciïn mútuament en objectius de bé comú. Cal revisar la contractació pública amb criteri social, ambiental i laboral, per reforçar el teixit del tercer sector i l’economia social i solidària, amb qui compartim aquest posar la vida al centre.
  3. La despesa pública és una inversió, que massa sovint no s’ha fet en el que tocava. S’ha de gastar bé, en bé comú. Les estretors de les finances de la Paeria ens exigeixen filar molt prim, encertant en les prioritats. Per nosaltres, la prioritat serà aquesta inversió en vida: volem un pla de xoc (que no pot ser només de l’ajuntament) per atendre les necessitats més bàsiques, amb la defensa d’una renda bàsica universal i ajuts suficients a treballadors, autònoms i empreses amb dificultats. Hem de revisar els contractes de prestació dels serveis públics per ajustar-los en cost, en servei i en control públic, per donar compliment, no als objectius de benefici d’uns pocs, sinó a les necessitats de la ciutat.
  4. Hem d’aprendre a viure amb més harmonia amb l’entorn: la sobreexplotació del planeta i un model basat en energies i transport contaminants, és insostenible pels problemes climàtics i de salut que comporta. No podem esperar més per definir el model de ciutat que volem. Una ciutat moderna que es redissenyi des dels paràmetres de la vida sostenible, implicant en objectius comuns totes les forces vives de la ciutat. Dotant de contingut l’àrea de Model de Ciutat creada com a eina de transversalitat entre Urbanisme, Mobilitat, Horta, Transició Ecològica i Promoció Empresarial.

Aquesta crisi també ens recorda la dificultat de trobar, en la política, el punt prudent entre la crítica i la col·laboració, la confiança i la denúncia, la discrepància i l’acord. Ho hem vist a tots els nivells, des de la UE fins a l’ajuntament. Seguirem intentant trobar aquest punt d’equilibri en la nostra participació, lleial però exigent, en el govern d’Entesa, a la Paeria i a la Diputació. Al Comúdelleida, aquests quatre grans objectius ens semblaven ja prioritaris per construir una altra Lleida possible. Ara ens semblen imprescindibles per trobar una sortida a la crisi que situï la ciutat i la Paeria en la nova normalitat que ens fa falta. Estem convençudes que, malgrat les diferències entre els grups polítics, aquests objectius poden ser àmpliament compartits, a govern i amb l’oposició. I, el més important, amb la societat de Lleida.

Comú de Lleida

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest