Un altre hivern en què la Paeria es despenja de la lluita contra la pobresa energètica

Posted on Posted in Notícies, Paeria and tagged .

En els primers dies de desembre a Lleida ciutat hem arribat a temperatures nocturnes i de matinada per sota de zero graus. Aquestes setmanes el preu de l’electricitat ha assolit el seu màxim històric, superant els 16 cèntims d’Euro per KWh. D’això no se’n parla a la campanya electoral, però la realitat és que la combinació de temperatures baixes i preus alts de l’electricitat i gas, han fet que moltes famílies a Lleida es trobin amb moltíssimes dificultats per a poder cobrir les seves despeses energètiques i d’aigua. I què fan les famílies? No encendre la calefacció.
Segons un estudi de l’Associació de Ciències Ambientals (ACAA), el 9% de les llars de Lleida, unes 5.000 famílies, no poden mantenir la temperatura de casa seva a nivells de confort adequats. Segons aquest mateix estudi, el 28% de les llars a Catalunya es troben en situació de pobresa energètica, tenint en compte un indicador de renda, pel cap de família, inferior als 800 euros/any. Això vol dir que a Lleida, unes 15.400 famílies es troben en situació de pobresa energètica. I d’aquestes, unes 11.000 es troben en situació d’extrema pobresa, amb ingressos del cap o la cap familiar inferiors als 600 euros mensuals.
Davant d’aquesta realitat, el passat 30 de Novembre, l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), va convocar als 13 municipis més grans de Catalunya, a entitats municipalistes i a entitats socials, per a analitzar l’aplicació actual de la Llei 24/2015. Aquesta llei, tot i l’aplicació del 155, està totalment vigent i cal exigir la seva aplicació. És una llei aprobada al parlament de Catalunya gràcies a una ILP promoguda per la PAH, l’APE i altres entitats socials. Aquesta llei és la més garantista de tot l’estat Espanyol i permet que famílies lleidatanes que tinguin ingressos inferiors a 19.000 euros/any puguin deixar de pagar els seus subministres i les companyies no els hi puguin tallar.

Pobresa energètica (imatge de Lablascovegmenu a Flickr)


Segons la Web de l’APE, a la reunió van assistir representants dels ajuntaments de Sant Boi de Llobregat, Badalona, Barcelona, Santa Coloma de Gramanet, Reus, Sabadell, Tarragona i l’Hospitalet. També van assistir representants de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Associació Catalana de Municipis, la Taula d’Entitats del Tercer Sector i Ecoserveis. I aquí ve la primera sorpresa i estupefacció: on estaven els representants de la Paeria de Lleida? Ens consta que van ser convocats i, per motius que desconeixem, no van assistir. És a dir, la Paeria de Lleida, governada pel tripartit del 155 (PSC, Cs i PP), no va assistir a una reunió on es va plantejar fer un front comú municipal per a que la Generalitat apliqui correctament la Llei 24/201; denunciar, conjuntament, els talls de subministre que encara es produeixen i exigir els convenis amb les comercialitzadores per a que assumeixin els deutes de les persones que no poden pagar.
I cal també preguntar-se: què fan aquests 3 partits per a lluitar contra la pobresa energètica a Lleida? Doncs, ras i curt, marejar la perdiu. Segons dades del propi ajuntament, des de gener fins setembre de 2017 s’han registrat expedients de pobresa energètica a 5.221 famílies a Lleida, el que representa al voltant del 30% del total de famílies que s’estima que estan en situació de pobresa energètica. D’aquests, un 12% encara no s’han resolt i el 33% no es poden acreditar. A part, la Paeria, en contra de les recomanacions de la Taula contra la Pobresa de Lleida i l’APE, ha destinat 180.000 euros a pagar factures d’impagament a les empreses subministradores. Aquests diners públics s’haurien de destinar a inversions en eficiència energètica i reducció de la despesa, en comptes de anar a parar a les butxaques d’unes empreses que tenen el doble de beneficis que les seves equivalents a Europa.
I què més hauria de fer la Paeria? Doncs aconseguir que la major part de les famílies que estan patint silenciosament a casa, s’assabentin que hi ha una llei que els protegeix. I com ho hauria de fer? Llençant una campanya de difusió àmplia i posant punts d’informació a tots els centres cívics, tal i com va aprovar, ara fa 1 any i mig el ple de la Paeria.
És ben sabut que des què el PSC governa aquesta ciutat, de la mà de Ciutadans i del PP, està molt més preocupat de satisfer les exigències del seus socis que no pas en els problemes reals que afecten a moltes famílies amb baixos ingressos a Lleida. Però és molt greu, que en una situació d’emergència social com la que estem vivint la Paeria no compleixi els seus compromisos aprovats als seus propis plens i ni tant sols assisteixi a les reunions de coordinació per a treballar plegats amb altres institucions per a eradicar la pobresa energètica a Lleida.
Esperem, doncs, algun tipus d’explicació de l’alcalde Àngel Ros, o dels seus socis de govern, Ciutadans i PP.
Jordi Cipriano (Comú de Lleida)

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest