Un any on Lleida ha sumat bona energia

Posted on Posted in Ciutat per viure, Comú de Lleida, Paeria and tagged , , .

La collita de bones notícies que ens deixa aquest 2020 és més aviat minsa, amb una pandèmia que fa estralls sanitaris i socials i que no ha frenat la crisi climàtica. El secretari general de l’ONU ho resumia «la humanitat està en guerra contra la natura i això és suïcida» ja que com adverteix l’Organització Meteorològica Mundial, aquest serà un dels dos o tres anys més càlids de la història. Si bé la mirada global al planeta és poc alentadora, en la proximitat trobem canvis positius que evidencien que des del municipalisme es pot combatre l’emergència climàtica.

Tancarem l’any amb més de 75 noves instal·lacions de plaques solars a Lleida, un municipi que posa la directa en la transició energètica, superant de llarg el megawat (1000 wats) de potència instal·lada en fotovoltaica per a l’autoconsum. La generació d’un megawat fotovoltaic representa estalviar cada any l’emissió d’uns 500 kg de CO2, contribuint al tant necessari escenari de reducció de les emissions de gasos que provoquen el canvi climàtic. En la base d’aquestes bones notícies hi ha una ciutadania que es fa partícip del nou model energètic, un abaratiment dels preus i unes polítiques municipals que han aconseguit facilitar al màxim aquestes transformacions.

A través de l’Agència de l’Energia de Lleida hem simplificat molt (i segur que encara aconseguirem fer-los més senzills) els tràmits administratius necessaris per instal·lar-se plaques solars i hem apostat per una bonificació de fins la meitat del cost de la instal·lació fotovoltaica, sobre la quota de l’IBI. Lleida se situa, segons la Fundación Energías Renovables, en el quart lloc de l’estat en l’accés a bonificacions per fotovoltaica, perquè des del primer moment el govern d’Entesa ha cregut que facilitar l’autoconsum era sembrar futur al nostre municipi. Tot això, sumat a la creació d’un servei d’assessorament personalitzat per part de l’Agència de l’Energia, i la dinamització de compres solars col·lectives, ha permès l’increment de l’interès, el coneixement i la confiança de bona part de la població de Lleida en l’energia solar.

El motor dels canvis socials és la gent, i quan la gent s’empodera i els governs acompanyen aquest procés, passen coses com les que hem vist a Raïmat, que de la nit al dia s’ha convertit en el poble amb més plaques solars d’autoconsum per habitant a Catalunya. Amb una inversió mitjana d’uns 4.000 euros, dels quals prop de la meitat bonificats a través de l’IBI, aquests veïns s’estalviaran uns 500 euros en la factura elèctrica cada any. L’amortització de la inversió s’escurça fins als 5 anys, i les instal·lacions tenen una vida útil que pot superar els 30 anys. Sabedores de tot això, desenes de famílies han participat en compres col·lectives a Raïmat, la Bordeta i Sucs. I en tots els barris i a l’horta també van creixent les famílies que se sumen a la transició energètica i fugen de l’oligopoli.

El 2021 ha de ser l’any de l’eclosió de les instal·lacions fotovoltaiques plurifamiliars, simplificant processos i ajudant al veïnat a descobrir que posar-se d’acord té molts beneficis, no només per al medi sinó també per a la butxaca. Aquesta és una linia prioritària per a l’Ajuntament de Lleida, juntament amb les compres col·lectives de plaques solars, la creació de comunitats locals energètiques o el desplegament optimitzat dels parcs solars en sòls rústics. Tot per tal d’accelerar la transició energètica i fomentar l’activitat econòmica verda local.

Hem fet un petit tast d’algunes coses positives que aquest 2020 ens deixa a Lleida. Hem sembrat canvis importants per a fer possible la transició ecològica i ara ens toca seguir alimentant aquestes transformacions. Com deia el naturalista José Luis Gallego en una entrevista que ens van fer de del MeteoMauri «Lleida per la seua mida pot ser un laboratori de sostenibilitat magnífic». Ens ho creiem i des de la regidoria de Transició Ecològica estem treballant colze a colze amb el veïnat i amb les empreses per fer-ho possible. Gràcies a tothom qui hi està sumant la seua energia per fer possibles aquests canvis.

Sergi Talamonte Sánchez (Tercer Tintent d’Alcalde i regidor d’Habitatge i Transició Ecològica)

Instal.lació fotovoltaica solar a Lleida

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest